Jussi Mustonen vastaa Pekka Sauramolle: Suomen kilpailukykyvajeesta vallitsee laaja yhteisymmärrys

19.05.2015

Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Pekka Sauramo toistaa mediassa vanhaan tapaansa, että Suomella ei ole kustannuskilpailukykyongelmaa.

Hänen argumentaationsa on osin teknistä;  tulokset riippuvat kustannusmuutosten lähtövuoden ja mittareiden valinnoista, tarkastelutarkkuuden tasosta.

– Karu ilmentymä ja pääargumentti sille, että kilpailukykymme ei ole riittävän hyvä, on finanssikriisin jälkeinen voimakas  työkustannusten nousu ja sitä seuranneet pudotukset viennissä, vientimarkkinosuuksissa ja vientiyritysten kannattavuudessa suhteessa keskeisiin kilpailijamaihimme (euroalue, Saksa, Ruotsi, muut), totaa EK:n johtaja Jussi Mustonen.

Yksi Sauramon pääsanomista on, että kustannuskilpailukyvyn muutosten lisäksi tulisi tarkastella  sen tasoa, jota hän pitää heikkenemisestä huolimatta yhä  hyvänä, tai ainakin melko hyvänä.

Myös Suomen Pankissa tehdyt laskelmat, joissa käytetään yksikkötyökustannusmittarin sijaan mittatikkuna vientiyritysten suhteellista kannattavuutta, päätyvät siihen, että korjaustarpeen suuruusluokka on 10-15 % -yksikköä. Koska devalvaatioita tai utopistisia tuottavuushyppyjä ei ole käytettävissä, niin tarvittaan äärimalttia, joka ajan mittaan korjaa tilannetta.

– Tässä muutos/taso –keskustelussa Sauramon johtopäätökset poikkeavat omistamme. Kilpailukykykeskustelu on kiistanalainen soppa ja asiaa on helppo hämmentää, koska se on monimutkainen ja monitahoinen, toteaa Mustonen.