Ei vieläkään selvää elpymistä suhdanteissa

27.04.2016

Yritysten luottamus talouteen ei kokonaisuutena juuri muuttunut huonompaan tai parempaan suuntaan maaliskuusta huhtikuuhun, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila tuoreen luottamusindikaattorin tuloksista.

–Teollisuuden luottamusindikaattori kuitenkin laski muutamalla pisteellä edelliskuun nousun jälkeen ja sen suhdannetilanne on yhä  keskimääräistä heikompi. Sen sijaan vähittäiskaupan erittäin heikko luottamus on vahvistunut selvästi vuodenvaihteen jälkeen. Silti se on viimeisten vertailujen mukaan edelleen EU-maiden heikoin.

Teollisuuden luottamusindikaattori heikkeni uudelleen edelliskuun nousun jälkeen. Tuotannon arvioidaan kasvavan vaimeasti. Sen uusin saldoluku on -8, kun maaliskuussa tehdyn tiedustelun tarkistettu lukema oli -5. Indikaattori on hieman pitkän aikavälin keskiarvoa +1 alempana.

Rakentamisen luottamus pysyi huhtikuussa ennallaan, ja indikaattori on vähän keskimääräistä korkeammalla. Sen saldoluku oli -5, eli sama kuin maaliskuussa tehdyssä tiedustelussa. Luottamusindikaattori on hieman pitkän aikavälin keskiarvon -8 yläpuolella.

Palvelujen luottamusindikaattori pysyi lähes ennallaan. Yleisessä suhdannekuvassa ei ole tapahtunut muutoksia, ja myynnin kasvusta odotetaan tasaista. Luottamusindikaattorin saldoluku oli +9, kun se oli edelliskuussa +8. Luottamusindikaattori on vähän pitkän aikavälin keskiarvotasoa +13 matalammalla.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori vahvistui huhtikuussa, ja myynnin laskun ennustetaan päättyvän. Sen uusin saldoluku on -1, kun maaliskuussa tehdyn tiedustelun tulos oli -7. Indikaattori nousi lähelle pitkän aikavälin keskiarvotasoaan -2.