Häkämies bloggaa: Subjektiivinen päivähoito-oikeus takaisin – EK tarkisti kantaansa

Nykyinen hallitus rajoitti subjektiivista päivähoito-oikeutta osana valtiontalouden tervehdyttämistä. EK tuki tuolloin tuota päätöstä. Subjektiivinen päivähoito-oikeus takasi kaikille lapsille päivähoidon myös tilanteessa, jossa toinen vanhemmista on kotona esimerkiksi työttömyyden takia. Olemme nyt tarkistaneet linjaamme.

EK:n mielestä kaikille lapsille kuuluu päivähoito. Se on lapsen etu. Tutkimustulokset osoittavat selkeästi, että varhaiskasvatuksella on suora yhteys lapsen positiiviseen kehitykseen. Ja päinvastoin syrjäytymisen valitettavat ensiaskeleet otetaan jo varhaisina vuosina.

Lapset ja perheet (erilaisuus huomioiden) on otettava keskiöön seuraavalla vaalikaudella. Julki tulleet uudet tiedot syntyvyyden romahtamisesta edellyttävät tekoja ja päätöksiä monella saralla.

EK käynnisti viikko sitten Työplusperhe-kampanjan, jossa yritykset jakavat tietoa ja kokemuksia työn ja perheen yhdistämisestä. Haluamme lisätä perhemyönteistä puhetta Suomessa ja yrityksillä on tässä suuri rooli – haluamme kantaa vastuuta perhemyönteisemmän Suomen puolesta.

Myös päivähoitoon tarvitaan lisäsatsauksia perhevapaauudistuksen myötä. Kun isät ja äidit jakavat tasa-arvoisemmin vanhemmuuden, tarvitaan satsauksia päivähoitoon ja monipuolisia palveluja.

Keynes sanoi aikanaan, että hän on valmis muuttamaan kantaansa, jos saa uutta tietoa. EK tarkisti kantaansa ja suosittelee, että seuraava hallitus palauttaa subjetiivisen päivähoito-oikeuden.