Jaana Tuominen: Työnantaja, palkkaa ulkomainen opiskelija!

16.02.2021

#STAYinFinland-kampanjamme taklaa kolmea rinnakkaista haastetta: ratkaistaan osaajapulaa, padotaan aivovuotoa ja tuodaan yritysten vientihankkeisiin lisää tekijöitä.

Suomalaisten vientiyritysten määrä on pudonnut koronakriisin myötä useilla tuhansilla yrityksillä. Silti kansantaloutemme vientiriippuvuus ei ole koronan myötä väistynyt mihinkään. Haaste on yhteinen: meidän on saatava vauhditettua uusia tulevaisuuden vientitoivoja maailmalle. Samaan aikaan varaudutaan osaajapulan kärjistymiseen, josta emme selviä ilman uusia suomalaisia.

Kansainvälistymiseen tarvitaan laajaa keinovalikoimaa, mutta yksi keinoista on ollut toistaiseksi alihyödynnetty: Suomessa jo valmiiksi opiskelevien ulkomaisten opiskelijoiden palkkaaminen joko kesätöihin, opinnäytettä tekemään tai tutkinnon suorittamisen jälkeen pysyväänkin työsuhteeseen.

Nämä kansainväliset nuoret talentit ovat paitsi keino saada firmaan viimeisintä suomalaisissa korkeakouluissa hankittua osaamista, myös lisää käsipareja vientihankkeisiin. Englanninkielisen nuoren työkaverin saapuminen taloon on jo itsessään rikastava kokemus, vaikka se vähän lisätyötä vaatiikin erityisen ensimmäisen tulokkaan kohdalla. Kun kynnys on kerran ylitetty, niin seuraavien rekrytoiminen on heti helpompaa.

EK on tarttunut haasteeseen: #STAYinFinland-kampanjamme tavoitteena on kannustaa työnantajayrityksiä tarjoamaan työmahdollisuuksia Suomessa opiskeleville ulkomaisille opiskelijoille. Heitä on maassamme peräti 20 000 eli kyseessä on iso koulutussatsaus Suomen valtiolta. Lähes 90 prosenttia harkitsee Suomeen jäämistä tutkinnon suorittamisen jälkeen – huolehditaan, ettei #STAYinFinland jää ainakaan uramahdollisuuksista kiinni!

Ulkomaisille opiskelijoille soveltuvia työpaikkoja voi ilmoittaa korkeakoulujen omien urapalveluiden lisäksi esimerkiksi: Jobs in Finland -sivustolla ja Vastuullinen kesäduuni -sivustolla.