Jussi Mustonen bloggaa: Putosi kuin Kreikka eurosta?

29.06.2015

Kreikan draama on edennyt vaiheeseen, jossa ero eurosta näyttää todennäköisimmältä lopputulokselta. Loppunäytöksen tragiikkaan kuuluu, että mitä huonommin kreikkalaisille nyt käy, sitä yhtenäisemmäksi euroalue jatkossa muotoutuu, arvioi EK:n johtaja Jussi Mustonen.

Jussi Mustonen johtaa EK:n Talouspolitiikka-vastuualuetta.

Jussi Mustonen johtaa EK:n Talouspolitiikka-vastuualuetta.

Miten tässä näin pääsi käymään? Virheitä ovat tehneet kaikki. Jo yhteisvaluutan suunnittelussa ja soveltamisessa tehtiin sekä muotti- että valuvirheitä. Design- eli muottivirheet ovat lopullisesti korjattavissa vain perussopimusten uusimisella, mutta soveltamisvirheiden korjaukset ovat jo työn alla. Euroon päästettiin mukaan maita liian lepsuin kriteerein. Markkinat hinnoittelivat ongelmamaiden riskit väärin. Kriisihoidot ovat olleet haitallista tasapainoilua heikentyvän kasvun ja velkasopeutuksen välillä. Poliittinen tarkoituksenmukaisuus on jyrännyt taloudellisen viisauden.

Loppujen lopuksi Kreikan tie on maan johdon oma valinta. Kreikka yritti rakentaa sen ja euroalueen väliseen konfliktiin törmäyskurssiasetelmaa, ns. ”jänistyspeliä”, jossa se uskoi muiden antavan periksi. Tämä oli virhearvio, ja siksi Kreikka näyttää suuntaavan kohti tuntematonta kaaosta.