Jyri Häkämies bloggaa: Pieni harppaus ihmiselle, suuri ihmiskunnalle

Ilmastonmuutos on maailman viheliäisin ongelma. Sen vuoksi tulevat kaksi viikkoa ovat erittäin tärkeät. Maailman valtiot neuvottelevat Pariisin COP21-kokouksessa yhteisistä pelisäännöistä ja sopimuksesta ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ratkaisuilla on jo kiire, kello käy.

Jos torjunta jäisi vain valtioiden varaan, olisimme vaarassa menettää pelin. Kunnianhimoisen globaalin sopimuksen saavuttaminen on yllättävän vaikeaa johtuen eri maiden lähtötilanteesta ja taloudellisesta asemasta. Tavoite estää ilmaston lämpeneminen yli kahdella asteella on kaikesta huolimatta kriittisen tärkeä.

Onneksi valtiot eivät ole yksin taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan. Ne voivat luoda vain tavoitteet ja suunnan, miten päästöjä vähennetään. Keskiössä ovat ennen kaikkea yritykset, jotka innovoivat ja kehittävät ympäristöä säästäviä ratkaisuja. Yritykset osaavat miettiä myös sitä, millaisia tuotteita ja palveluja me tavalliset kuluttajat arvostamme ja miten niistä saadaan kukkarolle sopivia.

Asiakas on kingi

Kuluttajien rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on ymmärretty vasta hiljattain. Kuluttajat joko luovat markkinat kysynnällään tai sitten tuhoavat ne. Mitäpä jos miljardi kuluttajaa päättäisi siirtyä käyttämään vain vähähiilisiä tuotteita! On selvää, että yritykset rupeaisivat tuottamaan tällaisia tuotteita.

Edelläkävijäkuluttajat voivat vetää ympärilleen ison joukon uusia edelläkävijäkansalaisia tekemään kestäviä valintoja. Usein ajatellaan, että yhden ihmisen muskelit eivät riitä vaikuttamaan markkinoihin. Tämä on väärä käsitys.

Tutkimusten mukaan jokainen ihminen vaikuttaa valinnoillaan vähintään viiden ihmisen käyttäytymiseen. Kun yhden ja viiden muun ihmisen vaikutuspiiri kertautuu tuhanneksi ihmiseksi – tai kymmeneksi tuhanneksi – tai sadaksi tuhanneksi, vaikutus kasvaa eksponentiaalisesti.

Jokaisella valinnalla ja viestillä on merkitys. Kuluttaja voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään monilla valinnoillaan. Ja jokainen voi vähintään viisinkertaistaa tämän vaikutuksen… Ja siinä se olisi!

Haastan Sinut, blogini lukijan

Itse annoin juuri ilmastolupauksen www.ilmastolupaus.fi. Tarkoitus on vähentää omia henkilökohtaisia päästöjä 50 % kymmenen seuraavan vuoden aikana. Haastan mukaan kaikki tämän blogin lukijat!

Haluan myös lainata historiallisia sanoja aivan toisesta tilanteesta, vaikka vertaus vähän ontuisikin: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle.”