Leena Nyman bloggaa: Kärkiyritykset näyttävät digitaalista suuntaa!

31.08.2020

Korona on ollut suuri shokki, mutta se on myös iso digitaalinen mahdollisuus. Alojensa johtavat yritykset ovat valmiita miljardiluokan digi-investointeihin, mutta myös budjettiriihen päättäjiltä tarvitaan tuhteja panostuksia julkiseen digirahoitukseen, kirjoittaa EK:n asiantuntija Leena Nyman Digital Game Changers -hankkeen johtopäätöksistä. 

Koronapandemia ja sen tuomat poikkeusolot muuttivat keväällä työskentelyä ja yritysten arkea ennennäkemättömällä tavalla. Niin yritysten kuin työntekijöiden arki harppasi lähes yön yli aiempaa digitaalisempaan moodiin. Samalla se muutti myös asiakaskäyttäytymistä ja asiakkaiden odotuksia palveluista.

EK:n kärkiyritysten tuoreessa visiotyössä pureuduttiin analysoimaan koronakevään oppeja. ABB, Cargotec, Finnair, Fortum, Konecranes, Kreab, Neste, OP Ryhmä, Varusteleka, VTT ja Wärtsilä tiivistivät Digital Game Changers -hankkeen viestit näin: digitalisaatio on siirtynyt koronan seurauksena kiihdytysvaiheeseen ja sen takia juuri nyt on oikea aika tehdä vahvat panostukset digi-investointeihin. Nyt on aika reagoida digiharppauksen synnyttämään uuteen kysyntään.

Digitalisoituvassa maailmassa ei kilpailla vain kotimarkkinoilla, sillä digitalisaatio tekee kilpailukentästä globaalin. Palveluntarjoaja valitaan käytettävyyden ja asiakasystävällisyyden perusteella, jolloin vain maailmanluokan palvelukokemus on tarpeeksi hyvä kilpailukentällä, jossa ovat myös globaalit jätit. Nopea reagointi auttaa saamaan jalansijaa ja pysymään tässä kehityksessä mukana. Yritysten digitalisoitumista olisikin tästä syystä tärkeää tukea, jottei asiakaskuntaa menetettäisi ulkomaille digihaasteiden vuoksi.

Kuten EK:n yritysjohtajat analyysissaan toteavat, olemme siirtymässä digitalisaation kiihtymisen takia vaiheeseen, jolloin markkinoita jaetaan uusiksi. Digipanostuksissa on uskallettava edetä nyt, jottei kilpailuasemia menetetä. Digitalisaation varhaiset omaksujat pystyvät muuttamaan omia liiketoimintamallejaan koronakriisin aikana joustavasti ja siksi tulisi peräänkuuluttaa samojen hyötyjen omaksumista suomalaiseen yrityskenttään laajemminkin, jotta suomalainen yrityselämä selviäisi tästä koettelemuksesta voittajana.

Syksyn budjettiriihessä olisikin tärkeää allokoida lisämäärärahoja digihankkeisiin, jotta pääsisimme yhteiskuntana aidosti digitalisoitumaan sekä edelläkävijämaiden joukkoon yritysten saralla!

Tutustu Digital Game Changers -hankkeen tiedotteeseen ja tulostiivistykseen.