MaRan Timo Lappi: Matkailualalla kaksijakoiset näkymät

01.02.2016

Venäjän ruplan heikkeneminen vaikuttaa enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä Suomeen ulkomailta suuntautuvaan matkailuun. Kotimaan matkailu muodostaa kuitenkin alan taloudellisen perustan, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi bloggaa.

Timo Lappi on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja

Timo Lappi on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja

Kansainvälinen matkailu on kasvanut voimakkaasti ja kasvu jatkuu. Kun matkailijat vuonna 2015 tekivät 1,2 miljardia kansainvälistä matkaa, YK:n matkailuorganisaatio UNWTO ennustaa matkojen määräksi vuonna 2030 noin 1,8 miljardia.

Suomen osuus kansainvälisestä matkailusta on 0,4 prosenttia. Ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun vientitulot ovat 4 miljardia euroa vuodessa. Kasvunvaraa on ja kasvun edellytykset ovat erinomaiset, jos osaamme pelata korttimme oikein.

Venäjän ruplan raju heikentyminen on vaikuttanut enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä Suomeen ulkomailta suuntautuvaan matkailuun. Kaksinumeroiset kasvuluvut kääntyivät jyrkäksi laskuksi vuoden 2014 alusta eikä parempaa ole lähitulevaisuudessa odotettavissa.

Venäläisten vähentymistä on kuitenkin saatu paikatuksi muista maista tulevilla matkailijoilla.

Aasialaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat viime vuonna yli 20 prosenttia. Yksi työ- ja elinkeinoministeriön kärkihankkeista on Stopover Finland, jossa kotimainen matkailuala ja Finnair houkuttelevat yhdessä yhä useamman aasialaisen pysähtymään Suomessa.

Kun kaikki palaset saadaan tämän vuoden kuluessa paikalleen, näemme paljon rahaa käyttäviä aasialaisia yhä enemmän Suomessa.

Kotimaan matkailu muodostaa kuitenkin matkailualan taloudellisen perustan. Verojen jatkuvien korotusten ja muiden kustannusten kallistumisen vuoksi matkailu- ja ravintola-alan hinnat ovat nousseet useita vuosia nopeammin kuin yleinen hintataso. Internet ja vapaa liikkuvuus mahdollistavat hintavertailujen tekemisen helposti.

Toimiala on menettänyt varsinkin kotimaisten asiakkaiden silmissä hintakilpailukykyään samalla tavalla kuin vientiteollisuus. Suomalaisten matkailu ulkomaille on kasvanut reippaasti enemmän kuin matkailu kotimaassa. Etenkin Viron matkailuala kiittää Suomen veropolitiikkaa.

Kuluva vuosi on kaksijakoinen. Ulkomailta Suomeen tuleva matkailu etenkin Aasian maista kasvaa Venäjää lukuun ottamatta. Venäläisten matkailijoiden määrä vähenee myös tänä vuonna, mutta lasku on tasaantumassa.

Toisaalta Suomella on hyvä maine venäläisten matkailijoiden keskuudessa. Kun rupla joskus vahvistuu, matkailu Suomeen kasvaa kaksinumeroisilla luvuilla. Kotimaan matkailu voi kansainvälisen turvallisuustilanteen vuoksi kasvaa hieman.

Veropolitiikan lisäksi pääministeri Juha Sipilän hallituksella on tärkeä päätös tehtävänä Guggenheimin taidemuseon rahoittamisesta Etelärantaan. Tutkimukset osoittavat sen olevan kannattava investointi valtiolle ja Helsingin kaupungille. Kysymys onkin siitä, uskaltavatko hallitus ja kaupunki tehdä päätöksen, joka ei ole somessa suosittu.

Toimitusjohtaja Timo Lappi
MaRa
Kuvat: Timo Niemi