Metsien kestävä käyttö luo hyvinvointia

14.03.2014

Metsät tarjoavat yhteiskunnalle ja yksilöille ekosysteemipalvelujen kokonaisuuden, jossa puun tuotannolla on merkittävä osa. Kestävästi tuotetun puun merkitys on varmistettava toteutettaessa EU:n metsästrategiaa.

Karoliina Niemi, Metsäteollisuus ry (Kuva: Metsäteollisuus ry)

Karoliina Niemi, Metsäteollisuus ry (Kuva: Metsäteollisuus ry)

EU:n jäsenmaissa metsät kasvavat huomattavasti enemmän kuin niitä hyödynnetään. Suomessakin puun käyttöä voitaisiin lisätä kestävällä tavalla merkittävästi. Viime syksynä EU:n julkaisema koko metsäsektorin kattava metsästrategia kannattaa kestävästi tuotetun puun käytön lisäämistä.

Kun metsä tuottaa raaka-ainetta puupohjaisten tuotteiden valmistukseen, se tuottaa samalla suuren määrän muita ekosysteemipalveluita: kasvava metsä pitää yllä luonnon monimuotoisuutta, tarjoaa virkistystä, ravintoa ja lääkkeitä sekä säätelee valtavien vesimäärien liikettä ja sitoo ilmakehän hiiltä. Puun sitoma hiili siirtyy puupohjaisiin tuotteisiin jopa kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Samanaikaisesti uudistettu metsä tuottaa lisää ekosysteemipalveluita myös tuleville sukupolvillemme.

Metsä on loistava maankäyttömuoto niin ympäristön kuin yhteiskunnan näkökulmasta. EU:n metsästrategiaa toimeenpantaessa on varmistettava, että kestävästi tuotettua puuta ei aseteta vastakkain metsän tarjoamien muiden ekosysteemipalveluiden kanssa. Metsäisten jäsenmaiden on nostettava esiin metsien kestävän käytön todellinen merkitys, koska kukaan muu ei sitä meidän puolestamme tee.

Karoliina Niemi
metsäasiantuntija
Metsäteollisuus ry