Mika Tuuliainen: Kyberturvallisuutta ei ratkaista poliittisilla pikavoitoilla

Kyberturva ei ole oma saarekkeensa, jota voidaan korjata osaoptimoiden. Suomi tarvitsee uusia ratkaisuja siihen, kuinka digitalisaatiota ja datataloutta johdetaan kokonaisuutena, kirjoittaa EK:n digiasiantuntija Mika Tuuliainen.

Vastaamon tietomurto on herättänyt koko Suomen keskustelemaan kyberturvallisuudesta. Näin kävi myös Suomen hallitukselle. Pääministeri Marin on tilannut selvityksen siitä, tulisiko kyberturvallisuusasiat keskittää Suomessa yhden ministeriön alle.

Helsingin Sanomat analysoi ansiokkaasti tilannetta 12.11.. Kun ei ole johtajuutta ja rakenteita, tilataan selvitys.

Selvitys voi olla paikallaan, mutta jatko huolettaa. Hallituksessa ei nimittäin ole yhtään digitalisaatioon ja datatalouteen profiloitunutta puoluetta. Kukaan ei ole noussut ajamaan Suomen digitulevaisuuden, saati sitten kyberturvallisuuden asiaa.

Nyt kuitenkin Vastaamo-case on nostattanut – aiheellisesti – suuren paineen hallitusta kohtaan. Tässä akuutissa tilanteessa on vaarana, että turvaudutaan pikavoiton metsästykseen: ratkaistaan kyberturvan johtamisongelma näkemättä kokonaisuutta.

Kyberturvallisuus ja digitalisaation sekä datatalouden edistäminen kulkevat käsi kädessä. Johtamis- ja rakenneongelmat vaivaavat tätä kokonaisuutta, sillä Suomi toimii saarekkeisesti ja siiloissa.

Siksi olisi tärkeää, että pääministeri Marinin selvityksessä tarkasteltaisiin samalla digitalisaation ja datatalouden kokonaisuutta.

Olen varma, että pystymme löytämään uuden kokonaisvaltaisen, ns. Suomen mallin siihen, kuinka tietopolitiikkaa, datatalouden edistämistä ja kyberturvaa johdetaan yli hallintorajojen ja rakenteiden. Ei siis tyydytä pikavoittoihin!