Outi Ervasti bloggaa: Pidetään tavoitetaso korkealla pk-yritysten viennissä

10.09.2018

Vientiyritysten määrä on Suomessa ennätystasolla. Nyt jos koskaan on syytä pitää rima korkealla ja varmistaa, että Suomen hallituksen tavoite pk-sektorin viennin tuplaamisesta saavutetaan, sanoo pk-yritysten kansainvälistymistä edistävä EK:n asiantuntija Outi Ervasti. 

Positiivista on se, että Business Finlandin toimintaedellytykset näyttäisivät elokuun budjettiriihen mukaan varmistuvan ainakin ensi vuodeksi. Panostuksia tarvitaankin, jos halutaan onnistua tavoitteessa kaksinkertaistaa pk-sektorin viennin arvo. Alun perin tavoite oli kiinnitetty vuoteen 2020, mutta nyt se on siirtymässä vuoteen 2025 saakka.

Samaan aikaan yritysten oma kansainvälistymisaktiivisuus on nousussa. Yritysten investointivire on hyvällä tasolla ja vienti vetää. EK:n yrityskyselyiden mukaan vientiyritysten määrä (22 000) on kaikkien aikojen ennätystasolla. Nyt jos koskaan julkisen sektorin tulee tarjota kansainvälistyville ja jo maailmalla toimiville yrityksillemme kaikki mahdollinen saatavilla oleva apu.

Odotukset kohdistuvat nyt erityisesti 1.1.2018 käynnistyneeseen Business Finlandiin, joka syntyi Tekesin ja Finpron yhdistyessä. Moni yrittäjä tuntuu pohtivan, onko fuusion läpivieminen ja sisäinen organisoituminen vienyt liikaa huomiota pääasialta eli asiakaspalvelulta. Yrityksiä huolestuttavat myös uhka supistuksista Business Finlandin ulkomaanverkostossa sekä alueellisten kv-palveluiden epäselvä tilanne Suomen päässä.

Saamme EK:n jäsenyrityksiltä jatkuvaa palautetta niin Business Finlandista kuin koko laajemmasta Team Finland -verkostosta. Palautteen pohjalta kannustamme kehittämään Team Finlandia kunnianhimoisesti:

  • Käynnistysvaiheen jälkeen Business Finland on saatava toimimaan täysillä tehoilla ja asiakastarpeisiin keskittyen.
  • Yritysten kokemaa byrokratiaa on karsittava. Niin alueelliset kuin valtakunnalliset palvelut tulisi löytää helposti yhdeltä luukulta. Yrityksiltä ei voi edellyttää, että ne opettelevat Team Finlandin prosesseja tai organisaatioita – ne haluavat vain saada tiedon siitä, milloin päätös tulee tai palvelu saadaan käyttöön.
  • Alkuvaiheen kansainvälistyviä yrityksiä ei saa unohtaa. Team Finlandin ”syöttöliikenne” on tärkeää saada toimimaan kaikkialta Suomesta – yrittäjän omalta paikkakunnalta aina kohdemarkkinoille asti. Alueilla ei tule olla sen enempää ali- kuin ylitarjontaakaan julkisista palveluista.
  • On varmistettava, että ulkomaanverkosto pystyy lähivuosien aikana auttamaan viennin kasvattamisessa. Erityisesti Business Finlandin resursseja on suunnattava ulkomaanverkoston vahvistamiseen, jotta yrittäjät saavat tarvitsemansa avun asiakaskontaktien ja verkostojen löytämiseen. Toive koskee sekä lähialueita että kauempana sijaitsevia kasvavia markkinoita. Tämä edellyttää samalla tiivistyvää yhteistyötä ulkoministeriön edustustojen sekä yritysverkostojen välillä.

Yrityksiltä tulee myös positiivista palautetta. Tyytyväisyyttä on herättänyt muun muassa se, että monet ulkomaan edustustot ja lähettiläät ovat saaneet aivan uuden yrityssuuntautuneen vaihteen päälle. Suunta on oikea – viritetään yhdessä suomalainen joukkuepeli huippuunsa!