Pk-johtaja bloggaa: Uusi kustannustuki tulee tarpeeseen

29.10.2020

Hallitukselta on saatu toivottu uutinen: kustannustuelle saadaan jatkoa. Päättäjät ovat kuulleet myös pk-yritysten viestin siitä, että hakukriteereihin pitää saada yksilöllisempää harkintaa, kirjoittaa EK:n pk-johtaja Jouni Hakala.

Yritysten koronavaurioihin tarkoitetut yritystuet ja elvytyksen suuntaaminen ovat olleet EK:n vaikuttamistyön ytimessä maaliskuusta alkaen. Saamme päivittäin palautetta jäsenkentältä ja valitettavasti viesti on karu: hätä kentällä jatkuu ja syvenee. Siksi olemme vaikuttaneet kaikin keinoin sen puolesta, että viime kesän kustannustuelle saataisiin jatkoa.

Haku alkaa joulukuussa

29.10. kuultiin toivottu uutinen työ- ja elinkeinoministeriöstä: hallitus antaa esityksen Kustannustuki II:sta ja on myöntämässä sille 550 miljoonan euron rahoituksen. Tavoitteena on saada haku käyntiin joulukuun jälkipuoliskolla. Tästä kiitokset valmistelijoille!

Kustannustuen ensimmäinen kierros viime kesänä osoittautui liian tiukaksi ehdoiltaan. Olemme siksi toimialaliittojemme kanssa esittäneet, että yritysten yksilölliset tilanteet voitaisiin paremmin huomioida tukea myönnettäessä.  Hallituksen eilinen esitys painottaakin yrityksen mahdollisuutta saada tukea sen osoittamilla erityisen painavilla perusteilla, vaikkei sen toimiala kuuluisikaan erillisellä asetuksella määrättävien tukioikeutettujen toimialojen piiriin.

Suomen yritystukia verrattava muihin EU-jäsenmaihin

Suomi ei ole ainoa maa, joka reagoi yritysten hätään yritystuilla. Myös muut EU-maat haluavat turvata omien yritystensä tulevaisuuden. Sen mahdollistamiseksi EU:ssa on väliaikaisesti höllennetty valtiontukisäännöksiä.

Yritysten kriisitukien käytännöt ja sovellutukset  vaihtelevat EU-maittain. Suomen on syytä seurata tarkasti verrokkimaiden koronatukia ja taata suomalaisille yrityksille tasaveroiset mahdollisuudet. Tässä suhteessa Suomen yrityskohtaiset maksimituet ovat vielä takamatkalla.

Aikaa ei ole hukattavaksi – nyt on siis olennaista saada uutta kustannustukea koskeva laki mahdollisimman pian valmiiksi ja haku käyntiin. On koko Suomen yhteinen etu on turvata jokaisen elinkelpoisen yrityksen ja sen työpaikkojen selviäminen yli pandemian.