Riikka Heikinheimo bloggaa: TKI-rahoituksen tasapaino määrittää investointien onnistumisen

Olemme huolissamme EK:ssa, että ymmärretäänkö Säätytalolla yritysvetoisen innovaatiojärjestelmän tärkeys? Tarvitaan tasapainoa – nyt järjestelmä ontuu ja nimenomaan yritysten innovaatiorahoituksen osalta. Tilanne on korjattavissa 300 miljoonalla. Tuloksellinen innovaatiotoiminta ei voi toimia vain uteliaisuustutkimuksen varassa. On tarve tutkimukselle Suomelle tärkeistä aiheista. Lisäksi tarvitaan yritysten kykyä tuntea markkinat ja kaupallistaa uudet osaamiset kansainvälisille markkinoille. Onnistuminen edellyttää yhteistyötä erilaisten osaajien kesken.

Osaavan ja uudistuvan Suomen tulevaisuuden kasvu, tuottavuus ja kilpailukyky seisoo koulutuksen, tutkimuksen, osaamisen ja innovaatiotoiminnan varassa. Näiden neljän peruspilarin on oltava keskenään tasapainossa. Muuten pöytä keikkuu, ja hyvinvoinnin eväät valuvat pikkuhiljaa reunoilta yli laidan. Silloin – satsauksista huolimatta – hyvinvointiyhteiskuntamme jää nälkäisenä nuolemaan näppejään.

Yhteiskunnan panokset muuttuvat tuottavaksi vasta, kun rahoituksen turvin syntyy haluttuja lopputuotteita. Uusia, kestävällä pohjalla olevia työpaikkoja hyvin koulutetuille tekijöille, parempaa tuottavuutta ja verotuloja. Mylly pyörii kun valtio saa tulovirtaa, jolla hyvinvointia voidaan ylläpitää ja kehittää edelleen.

Säätytalolla ollaan nyt paljon vartioina. Viisas päätös on palauttaa tasapaino TKI-rahoituksessa. Ainoastaan näin Suomen malli saadaan rakennettua uudestaan. Hyvällä johtamisella ja osuvilla tulostavoitteilla mallista on mahdollista tehdä vieläkin parempi.  Aktiivinen ja tulevaisuuteen uskova Suomi toimii kuin hunajapurkki – se houkuttelee myös ulkomailta osaajia ja investointeja.