Riikka Heikinheimo bloggaa: Yo-matikka avaa nuorten ovet työelämään

Suomessa valmistellaan ylioppilastutkinnon uudistamista. Kaikkein polttavin uudistustarve liittyy matematiikkaan. Se tulisi palauttaa yo-kirjoitusten pakolliseksi aineeksi ainakin lyhyen oppimäärän verran, sanoo EK:n koulutusjohtaja Riikka Heikinheimo.

Syynä on yhteiskunnan digitalisoituminen, mikä vaikuttaa syvällisesti työelämään sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Matemaattista osaamista ja siihen pohjaavia teknisiä taitoja tarvitaan jo nyt käytännössä kaikilla toimialoilla, kaikissa työtehtävissä ja kaikilla organisaatiotasoilla. Niin kaupan kassa, tutkija, sairaanhoitaja, taksinkuljettaja kuin tehtaan tuotantotyöntekijä tekevät työtään digi-välineillä. Tekoälyn ja automaation edetessä matematiikan ja digitaitojen tarve kasvaa kiihtyvällä tahdilla.

Vähintään yhtä tärkeä yo-matikan perustelu on se, että matemaattinen ajattelu luo pohjaa loogiselle päättelykyvylle ja monilukutaidolle, joista on hyötyä työelämän ulkopuolellakin. Matematiikasta on tullut nykypäivän välttämätön kansalaistaito, jota jokainen tarvitsee omassa taloudenhallinnassa. Taloustaidot kuuluvat myös työkalupakkiin, kun haluamme ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Kaiken kaikkiaan – matematiikka tulee nähdä yhtä olennaisena perustaitona kuin luku- ja kirjoitustaito. Yhdessä äidinkieli ja matematiikka muodostavat kivijalan, jonka päälle rakentuvat muut jatko-opinnoissa, työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittavat taidot.