Riikka Heikinheimo: Veitsenterällä vai uudessa normaalissa?

31.08.2021

Suomi pohtii kolmannen rokotekierroksen tarvetta. Samaan aikaan päättäjien on rohjettava johtaa Suomea ulos akuutista kriisivaiheesta. Veitsenterän sijaan olemme siirtymässä kuuluisaan ’uuteen normaaliin’, kirjoittaa johtaja Riikka Heikinheimo.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoontuu tänään pohtimaan mahdollista kolmatta koronarokotekierrosta. Väitän, että kolmas rokotekierros olisi jo osa uutta normaalia, ei enää akuutin koronaepidemian hoitamista. Onhan varauduttava siihenkin, että koronarokotuksista tulee vuosittainen rutiini influenssapiikin tapaan.

Hyvää sytykettä rokotekeskusteluun saadaan esimerkiksi USA:sta, Britanniasta ja Israelista, joissa valmistautuminen kolmanteen kierrokseen on pidemmällä. Erinomainen esimerkki tulee vieläkin lähempää, Tanskasta, joka on ilmoittanut luopuvansa kaikista koronarajoituksista 10.9. alkaen. Kriisivaihe päättyy, mutta sen päättymistä pitää osata myös johtaa, jottemme jää ikuiseen poikkeustilaan.

Ollaan siis tarkkoja viestinnässä: veitsenterän lietsonnan sijaan on aika puhua uudesta arjesta, jonka korona meille muotoili. Voimme kohdata sen luottavaisin mielin: rokotteet ovat osoittaneet olevansa juuri se ulospääsy, jota kriisin keskellä toivoimme.

Mahdollisen kolmannen rokotekierroksen suunnittelussa tulee hyödyntää kaikki oivallukset ja kantapään kautta saadut opit menneiltä kuukausilta. Nyt jos koskaan olisi syytä ottaa työterveyshuollon resurssit tehokäyttöön rokottamisissa. Näin perusterveydenhuolto pääsisi purkamaan hoitovelkaa.

Koronahaaste on yhteinen, taklataan se siis yhdessä. Hyödyntäen kaikki resurssit tehokkaimmalla tavalla, yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöllä!