Saila Turtiainen bloggaa: EU:n rivit repeilevät TTIP-neuvotteluissa

30.08.2016
Asiantuntija Saila Turtiainen seuraa EU:n kauppapolitiikkaa

Asiantuntija Saila Turtiainen seuraa EU:n kauppapolitiikkaa

EU:n rivit ovat viime päivinä rakoilleet suhtautumisessa TTIP-neuvotteluihin. Kahden suuren EU-maan ministerit ovat kyseenalaistaneet julkisesti neuvotteluiden jatkamisen.

TTIP-neuvottelut ovat juuri nyt intensiivisessä vaiheessa, ja edistystä haetaan edelleen presidentti Barack Obaman kaudella.

EU-maat arvioivat neuvotteluiden edistystä vasta syyskuun lopussa järjestettävässä ministerikokouksessa. Ranskan ja Saksan ministerit ovat kuitenkin kunnostautuneet julkisuudessa vetämällä mattoa neuvotteluiden ja muiden EU-maiden alta kriittisillä lausunnoillaan.

Mitään konkreettista käännettä neuvotteluissa ei ole kuitenkaan tapahtunut. Julkisuushakuisten lausuntojen taustalla näyttävät olevan Ranskassa ja Saksassa lähestyvät vaalit.

Kaupan vapauttamisesta on tullut iso vaaliteema USA:ssa, missä presidenttiehdokkaat ovat kritisoineet vapaakauppasopimuksia. Nyt siitä näyttää tulevan samanlainen vaaliteema myös EU:ssa.

EU ja USA ovat perinteisesti olleet kaksi merkittävintä kaupan vapauttamisen edistäjää. Nyt näyttää pahasti siltä, että molemmat mantereet ovat liikahtamassa protektionistisempaan suuntaan. Kaiken kaikkiaan kaupanesteiden määrä on maailmalla kasvussa, ja protektionismi todennäköisesti vain lisääntyy lähivuosina. Tämä on valitettavaa ja huono suunta myös Suomen taloudelle.

Kehityksen taustalla on halu nostaa lyhyen tähtäimen kansalliset intressit pidemmän aikavälin hyötyjen edelle. Poliittisessa päätöksenteossa korostetaan valtioiden suvereniteettia, ja sitä pidetään jopa vastakkaisena tavoitteena tiiviimmälle yhteistyölle.

On erittäin valitettavaa, että Ison-Britannian mahdollinen EU-ero ei ole lisännyt muiden EU-maiden halua toimia ja näyttäytyä yhteisenä rintamana kolmansien maiden suuntaan. Nyt jos koskaan tarvittaisiin yhtenäisempää Euroopan unionia!