Signaaleja talouskasvusta

Suomen talouden vuosikausien mittainen kärsimysnäytelmä on saanut viime aikoina myös uusia, valoisampia piirteitä. Talouden tunnelmat olivat viime vuoden loppua kohden hyvässä nousussa. Tuoreimpien tilastoarvioiden mukaan viime vuoden BKT:n kasvu olisi ollut 1,6 %, mikä neljän heikon vuoden jälkeen näyttää jo jonkinmoiselta pyrähdykseltä, kirjoittaa Jouko Kangasniemi.

Kuluvana vuonna talouskasvun ennakoidaan olevan silti vain yhden prosentin tuntumassa. Viimeisimmät BKT-ennusteet vaihtelevat vajaan prosentin ja 1,4 %:n välillä eli näkemyserot ovat loppujen lopuksi aika pienet. Valtiovarainministeriön joulun alla julkistamassa ennusteessa arvioidaan kuluvan vuoden kasvuksi 0,9 %.

Yritysten ja kuluttajien luottamus vahvistunut

Yrityksistä on kuultu myönteisiä uutisia ja sekä kuluttajien että elinkeinoelämän uskoa talouteen mittaavat luottamusindikaattorit ovat olleet noususuunnassa runsaan puolen vuoden ajan.

Kansainvälisen talouden näkymät ovat saaneet nostetta USA:n presidentinvaalien yllätyksellisen lopputuloksen jälkeen. Riskitekijöitä on edelleen useita, sillä Euroopassa on vaaleihin liittyvää epävarmuutta ja huolta kaupan esteiden yleistymisestä.

Vienti ei vedä – yksityinen kulutus kasvussa

Suomessa viennin veto on pysynyt sitkeästi vaimeana, mutta sen ennakoidaan jatkossa vilkastuvan hieman. Yksityinen kulutus on säilynyt yllättävänkin vahvana. Asuinrakentaminen vilkastui jo vuoden 2015 puolella, minkä jälkeen kasvu on ollut ripeää. Kuluvana vuonna vauhdin ennustetaan kuitenkin hidastuvan selvästi. Rakentamisen lisäksi myös muut investoinnit ovat lisääntyneet, mutta investointien ennakoidaan kokonaisuudessa hieman tasaantuvan.

Viimeaikaisista myönteisistä uutisista huolimatta yleisnäkymä on laajemmassa katsannossa edelleen harmaa. Kuluvan vuoden BKT jäänee kasvusta huolimatta yhä 3 % vuoden 2008 tasoa alemmaksi. Julkinen talous on vahvasti alijäämäinen ja ikääntymisestä johtuva menopaine on kova, mikä korostaa tekeillä olevan SOTE-ratkaisun tärkeyttä.

Työmarkkinoilta lisävauhtia talouteen

Uudistusten tiellä ollaan päästy eläkeratkaisun ja kilpailukykysopimuksen myötä hyvään alkuun. Työllisyysasteen nousu on avainasemassa julkisen talouden ongelmien ratkaisussa. Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Suomi on kokenut matkan varrella valtavan kehityksen. Maailman muuttuessa ei toimintatapojen uudelleen miettimiselle ja uudistumiselle ole vaihtoehtoja.

Viikon kysymys: Miksi talousennusteita tehdään?

Oheisista kuvista näkee kuinka kotimaisten talousennustajien arviot vuosien 2016-2017 BKT-kehityksestä ovat muuttuneet ajan myötä.

 

bkt16

bkt17

Viikon graafi: (tästä voit katsoa animaation uudelleen…)