Susiluoto bloggaa: Etäopetus jatkuu – kuinka järjestetään opiskelijavalinnat? 

31.03.2020

Opiskelupaikkaa hakevat nuoret ovat tänä keväänä korostetun paineen alla. On tärkeää löytää yhdessä digi-ajan keinot, kuinka pääsykokeet ja opiskelijavalinnat toteutetaan turvallisesti, haastaa EK:n johtaja Taina Susiluoto. 

Opetusministeri Li Andersson on ilmoittanut etäopetuksen jatkuvan peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa 13.5. asti. Päätös oli monella tapaa ymmärrettävä. EK tukee hallitusta koronakriisin selättämisessä kaikin tavoin, mutta olemme huolissamme koronan vaikutuksista nuorten tulevaisuuteen.    

Varsinkin ammattikorkeakoulut ja yliopistot pohtivat parhaillaan kuumeisesti, miten opiskelijavalinnat saadaan tässä tilanteessa vietyä läpi. Kevään toinen yhteishaku on pian päättymässä, ja hakijat ovat parhaillaan valmistautumassa valintakokeisiin. Luentosaleja ei voi kerätä täyteen valintakokeita tekeviä hakijoita, mikäli koronatilanteeseen ei saada odottamatonta helpotusta. Toukokuun puoleen väliin asti ulottuva päätös koulujen kiinni pitämisestä jättää korkeakoulujen valintakokeiden kohtalon suurelta osin auki 

Mikä sitten ratkaisuksi? Vaikka hallituksen päätös voi mahdollistaa toukokuun lopussa järjestettävien valintakokeiden pitämisen normaalisti, niin korkeakoulujen voisi olla järkevää päättää itse opiskelijavalintojen tekemisestä poikkeuksellisilla tavoilla. Pelkkään todistusvalintaan siirtyminen tällä aikataululla ei olisi hakijoiden oikeusturvan kannalta kestävää. Sen sijaan valintakokeiden järjestämisen etänä ei pitäisi olla mahdoton tehtävä, vaan ihan realistinen ratkaisu – korkeakouluilla on etunaan pitkä kokemus etäopetuksesta ja digitalisaation hyödyntämisestä. 

Olisi myös syytä harkita aloituspaikkojen lisäämistä syksyn yhteishakuun. Nuorten tilannetta helpottaisi varmasti tieto siitä, että seuraavaa hakumahdollisuutta ei tarvitse odottaa koko vuotta. Samoin on syytä tiedottaa aktiivisesti avoimen väylän hyödyntämisestä opiskelijavalinnoissa.  

Jatko-opintoihin tähtäävät nuoret ovat tänä koronakeväänä korostetun paineen alla. Siksi on välttämättömän tärkeää, että hakijoille tiedotetaan valintakokeiden järjestämistavoista avoimesti, ennakoiden ja oikea-aikaisesti.