Syysflunssat ovat tulleet – pitäisikö kättelyä välttää?
Kun koronainfektio on parina viime vuonna ollut väestössä yleisempää, muut hengitystieinfektiot ovat olleet jopa harvinaisia. Etätyötä on suosittu, lähikontakteja vältetty, suuria sisällä järjestettäviä tilaisuuksia ei ole ollut ja on korostettu käsi- ja yskimishygieniaa. Mutta miten tulisi ”käyttäytyä”, kun olemme palanneet työpaikoille ja syysflunssat leviävät? Tämä kysymys meille lääkäreille tulee yhä useammin.
Onneksi yhteiskunnan koronarajoitukset ovat poistuneet ja ihmiset kohtaavat toisiaan enemmän ja liikkuvat vapaammin. Korona-ajasta meillä on kuitenkin jäänyt mahdollisesti heikentynyt vastuskyky. Esimerkiksi enterorokkoa ja enterovirusten aiheuttamia flunssia on työpaikoilla aiempaa enemmän.
Korona-ajan opit ovat osin toimivia syysflunssankin aikana: Flunssaisena ei tulla työpaikalle. Jos etätyö on mahdollista, pienessä flunssassa voi sen sijaan tehdä etätyötä. Työpaikalla on hyvä muistaa käsi- ja yskimishygienia. Erityisesti käsien peseminen saippualla on tärkeää, sillä käsidesi ei ole riittävä keino monen muun flunssaviruksen kuin koronan leviämisen ehkäisyyn. Yskiminen olisi hyvä edelleen suunnata poispäin ja yskiä hihaan tai nenäliinaan. Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa esim. julkisessa liikenteessä tai jos on työpaikalla lievän flunssaisena.
Japanilainen tervehdys
Korona-aikana opimme välttämään kättelyä ja tervehdimme muilla keinoilla kuten nyökkäyksellä, kyynärpäällä tai kumartamalla. Suosittelisin näiden opittujen tapojen jatkamista syksyn hengitysinfektioiden aikana, jotta estäisimme flunssavirusten leviämistä. Jos kättely on välttämätöntä, kättelyn jälkeen tulisi pestä kädet. Tällä yksinkertaisella japanilaisella tavalla vähentäisimme virusten ja bakteerien leviämistä eli työpaikat välttäisivät paremmin flunssa-aallot.
Ota rokotukset
Rokotussuojasta on hyvä pitää huolta ja koronarokotukset on hyvä ottaa, kun sen aika on. Mielestäni koronarokotteiden tehosteannosten laajentaminen sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstöön olisi välttämätöntä, jotta suojaamme sairaita ihmisiä ja varmistamme terveydenhuollon kestävyyden.
Lisäksi kehotan ottamaan influenssarokotteen. Influenssa-aalto saattaa olla tänä syksynä aiempaa laajempi ja rajumpi, koska me kaikki tapaamme kuin silloin ennen.