Talouskeskiviikko: Synkkenevätkö suhdanteet?

16.12.2015

Kokonaistuotanto näyttää kääntyvän Suomessa uudelleen laskuun syksyllä. Luultavasti tilanne ei nykyisestä enää juuri huonone, vaan paikallaan jolkottaminen jatkuu. Kansantalouden tilinpito antaa hieman paremman kuvan kehityksestä, sillä heinä-syyskuussa bkt säilyi kesän tasolla.

Taloudessa myös kauneuspilkkuja

Indikaattoreihin on kesän jälkeen tullut enemmän hajontaa. Rakentamisessa on näkyvimmin merkkejä suhdanteiden parantumisesta ja osassa palveluita on hyviäkin kasvulukemia. Teollisuus peruuttaa takaisinpäin, kun lokakuussa palattiin ehkä liiankin hyvältä näyttäneistä syyskuun volyymi-indeksin lukemista maan kamaralle. Vientiin perustuva elpyminen ei ole alkanut, eikä EK:n barometrin näkymät lupaa parempaa vielä kevättalvellakaan.

Liikevaihtotiedoissa on teollisuuden kotimaan myynnin puolella hiukan parempi kehitys kuin viennissä. Kotimarkkinoilla on kohtalaista kehitystä myös muiden palvelualojen ryhmässä, mutta vähittäiskauppakin on syksyllä hiipunut. Tukkukauppaa pitää alhaalla teollisuuden heikko kysyntä.

Ennusteet entistä heikompia

Suomen Pankin tuoreen ennusteen mukaan kuluvan vuoden kasvu jää hivenen nollan alapuolelle ja ensi vuonnakin bkt:n kasvu olisi vain 0,7 %. Ennusteen mukaan ulkomaankauppa elpyy hiljalleen muutamien prosenttien kasvuun vuosina 2016–2017.  Yksityisen kulutuksen kasvu on säilynyt vuosina 2014–2015 vaatimattomalla puolen prosentin tasolla ja käytännössä sama vauhti jatkuu vuosina 2016–2017.  Suuren painoarvonsa ansiosta kotimainen kysyntä pitää edelleen taloutta jotenkuten tolpillaan.

 

kokonaistuotannon_suhdannekuvaaja*********************************

liikevaihtokuvaajat

 

Viikon graafi: 

Liikevaihtokehityksessä suuria toimialoittaisia eroja (klikkaa kuvasta animaatio)

Viikon kysymys: Mitä tarkoittaa tuotannon volyymi?