Team Finland tarvitsee fiksua arkkitehtuuria
Team Finland –verkoston rakentaminen etenee samalla, kun kisa kansainvälisillä markkinoilla kovenee. Meillä on paineet kehittää julkisia kansainvälistymispalveluita entistä asiakas- eli yrityslähtöisemmiksi. Team Finlandin arkkitehtuuria luotaessa on rohkeasti uskallettava haastaa siiloutuneet rakenteet ja arvioida niiden kehittämistä yritysten tarpeita vasten. Tässä kaikessa tarvitaan roppakaupalla yhteen hiileen puhaltamista ja Team Finland –joukkuehenkeä.
Onneksi muutos on jo käynnissä. Tästä on hyvänä esimerkkinä Finpron uudistaminen kilpailevasta konsulttitalosta yleishyödylliseksi verkottajaksi. Käytännön yhteistyötä vauhdittaa myös Finpron, Tekesin ja Finnveran muuttaminen saman katon alle 2016 Otaniemeen.
Hyvä uutinen on myös se, että kotimaan alueellisten Team Finland -verkostojen toiminta käynnistyy 2014 alusta. Niiden tehtävänä on koota oman alueen toimijat ja yritykset vahvaksi verkostoksi, joka päättää oman alueensa kv-toiminnan painopisteistä Team Finland -strategian puitteissa. Verkostojen koordinaattoreina toimivat alueen ELY-keskusten asiantuntijat.
Alueellisissa TF-verkostoissa pk-yristysten kansainvälistymisen edistäminen on oltava kaiken A ja O. Tässä olennaista on julkisen ja yksityisen sektorin tiivis yhteistyö ja kumppanuus. On tärkeää, että elinkeinoelämä on tiiviisti mukana alueiden Team Finland –verkostoissa. Yrityskenttä ei ole niissä mukana vain asiakkaana, vaan aktiivisena ja rakentavana yhteistyökumppanina. Tärkeintä on, että mennään kansainvälistyvien yritysten tarpeiden ehdoilla – ei julkisten organisaatioiden!