Terve julkinen talous turvaa myös koulutuksen ja tieteen toimintaedellytykset
Tutkimus- ja innovaatiorahoituksessa pitkäjänteisyys kantaa taloudenkin hedelmää, kirjoittavat Ulla Heinonen ja Riikka Heikinheimo Helsingin Sanomissa 21.12.
Tieteen akateemikko Ilkka Niiniluoto kritisoi yllättävän lyhytnäköiseksi EK:n tavoitetta suunnata parlamentaarisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan -työryhmän ehdottamaa lisärahoitusta yritysvetoisesti (HS Vieraskynä 18.12.). Hän perusteli kantaansa muun muassa perustutkimuksen luonteella uuden tiedon tuottamisessa.
On laajasti tunnustettu, että Suomen kilpailukyky ja hyvinvointi perustuvat osaamiselle, tutkimukselle sekä skaalattaville ja kaupallisille innovaatioille. On aika päästää irti tutkimuksen kahtiajaosta: perustutkimuksesta ja soveltavasta tutkimuksesta. Tarvitsemme koko paletin Suomen talouskasvun ja menestymisen takeeksi. Ilman toista ei ole toista.
Tki-työryhmä asetettiin etsimään ratkaisua julkisen tutkimus- ja kehittämisrahoituksen pitkäjänteiseen kasvattamiseen. Määräaikainen t&k-rahoituslaki on yksi ryhmän suosituksista ja se tulee voimaan vuoden 2024 alusta. Kyseessä ei siis ollut ryhmä, joka olisi perustettu linjaamaan tieteen rahoitusta tai painotuksia.
Koska innovaatiot tehdään yrityksissä, täytyy myös julkista rahoitusta suunnata riittävän yritysvetoisesti. Suurimman vastuun kantavat kuitenkin yritykset itse. Valitettavasti julkinen rahoitus on ollut poukkoilevaa ja on tehnyt pitkäaikaista keskittymistä vaativan tki-työn vaikeaksi niin yksilöille kuin yrityksillekin.
Kuten tiedämme, Suomessa valtion talouden tilanne on heikko. Tämä fakta tuntuu kiinnostavan valitettavan harvoja. Tiedettäkään ei pystytä kohtuudella ja pitkäjänteisesti rahoittamaan, jos kassa on tyhjä. EK:n näkemys ei ole lyhytnäköinen. Päinvastoin, se katsoo kauas. Terve julkinen talous turvaa myös koulutuksen ja tieteen toimintaedellytykset sekä tieteen puolella tehtävät pitkät työurat riippumatta tehtävän tutkimuksen luonteesta.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomissa 21.12.2023