Hyppää sisältöön
Etusivu / Blogit / Tutkimuksen ja yritysten on löydettävä yhteiset intressit

Tutkimuksen ja yritysten on löydettävä yhteiset intressit

Yhteistyö ei saa olla pelkkää tilaustutkimusta tai rahoituksen hakemista, vaan sen on oltava aidosti kumppanuutta, jossa jaetaan tietoa, osaamista ja riskejä, kirjoittavat EK:n Riikka Heikinheimo ja akateemikko Risto Nieminen Helsingin Sanomissa 13.8.2024.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (tki) on elinehto Suomen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnille. Ilman uusia ideoita ja kaupallisia innovaatioita emme pärjää globaalissa taloudessa. Niiden perustaksi tarvitaan tutkimuksen tuottamaa syväosaamista tieteen etulinjasta. Yhteistyössä nämä näkökulmat täydentävät toisiaan ja luovat edellytyksiä maailmanluokan innovaatioille ja uusille tieteen avauksille.

Miksi tutkimuksen ja yritysten yhteistyöhön on syytä herätä juuri nyt? Ensinnäkin talouden ja koko yhteiskunnan haasteet ovat ennennäkemättömät: luontokadon, väestön ikääntymisen tai esimerkiksi onnistuneen vihreän siirtymän kaltaiset kysymykset edellyttävät, että parhaat voimat saadaan yhdistetyksi niin tutkimusyksiköistä kuin elinkeinoelämästä.

Toisekseen Suomi on poikkeuksellisten resurssien äärellä: hallitus on sitoutunut lisäämään vuosittaista julkista t&k-rahoitusta yli 200 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 asti. Nyt jos koskaan on syytä varmistaa, että lisärahoituksesta saadaan kaikki hyödyt kansantaloudelle ja koko yhteiskunnalle. Tämä taas edellyttää sitä, että tutkimus ja yritysten innovaatiotoiminta saadaan linkitetyksi mahdollisimman onnistuneesti, kaikki synergiat hyödyntäen tki-polun eri vaiheissa.

Avainasemassa ovat molemmat julkiset tki-rahoittajamme – Business Finland ja Suomen Akatemia. Ne pystyvät omassa toiminnassaan edesauttamaan tutkimuksen ja yritystoiminnan yhteistyötä sekä rahoitusinstrumenttien että ohjelmatoiminnan kautta. Niiden on huolehdittava siitä, että rahoitus kohdennetaan oikein, että hakemusten valmistelu on joustavaa ja että rahoituksen vaikuttavuutta myös seurataan ja arvioidaan.

On tärkeää tunnistaa onnistuneen yhteistyön avaimet. Tki-järjestelmän on kaikin tavoin tuettava sitä, että tutkimus ja yritykset löytävät yhteiset intressit ja tavoitteet, joka palvelevat molempien etua.

Yhteistyö ei saa olla pelkkää tilaustutkimusta tai rahoituksen hakemista, vaan sen on oltava aidosti kumppanuutta, jossa jaetaan tietoa, osaamista ja riskejä. Yhteistyö vaatii myös riittävän aikajänteen, sillä tutkimus- ja innovaatioprosessit eivät ole nopeita eivätkä varmoja. On oltava valmis sietämään epävarmuutta ja epäonnistumisia mutta myös näkemään mahdollisuuksia ja hyödyntämään niitä. Kaiken lähtökohtana on keskinäinen luottamus ja avoimuus.

Tutkimus ja yritykset tarvitsevat toisiaan, jotta Suomi voi olla edelläkävijä ja menestyjä tulevaisuuden haasteissa. Tiedämme, että tällainen yhteistyö on mahdollista, kunhan kansallinen tki-järjestelmä viritetään sitä tukemaan ja poliittinen päätöksenteko luo sille pitkäjänteiset edellytykset.

Riikka Heikinheimo
johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto

Risto Nieminen
akateemikko, Aalto-yliopisto

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomissa 13.8.2024.

 

Haku