Uusi muovituote tulostuu 3D:nä

03.03.2014

Suomalaiset yritykset ovat hyvin 3D-tulostuksen kehityksessä mukana. Ensimmäiset patentit aiheesta ovat meillä 1980-luvun lopulta. Kännykkäkuorien ja -osien valmistuksen kultavuosina 1990-luvulla 3D-printtaamista ja stereolitografiaa alettiin käyttää muovituotteiden protojen ja mallien valmistuksessa. Siitä kehitys on jatkunut hurjana.

Vesa Kärhä, toimitusjohtaja, Muoviteollisuus ry

Ammattimaiset 3D-laittteet ovat aika lailla eri laitteita kuin kouluissa ja kotioloissa käytettävät. Teollinen käyttö ei enää rajoitu mallien, protojen tai piensarjojen valmistukseen erikoismuoveista. Nykytekniikalla voidaan tulostaa jo metalleja siinä tarkkuudessa, että vaikkapa muovituotemuottien osien valmistus onnistuu. Uusi tekniikka mahdollistaa asioita, joihin vanhat menetelmät eivät oikein taivu: samassa kappaleessa voi olla erilaisia tiheysalueita: yhdellä tulostuksella voidaan tehdä vaikka satojen liikkuvien muoviosien koneistoja ilman erillistä kokoonpanoa. Tulostin voidaan laittaa päälle suunnittelutyöpäivän päätteeksi, lähteä kotiin ja aamulla uutta tuotetta voi hypistellä käsissään.

Työpanosten säästö, innostuksen henki ja sinkoilevien toteutusideoiden määrä muistuttaa koko muovialan pioneeriaikoja, sanoi suomalainen yrittäjäveteraani vuoden K2013-messuilla tullessaan aiemmin 3D:tä vähätelleen saksalaisen konevalmistajajätin osastolta, jossa esiteltiin samaisen laitevalmistajan uusi mullistava 3D-mikropisaratulostin. Siihen käy ihan tavallinen muoviraaka-aine.

Vesa Kärhä
toimitusjohtaja
Muoviteollisuus ry