Yrityslähtöistä ammatillista koulutusta tarvitaan!

Osaajapula koskettaa kaikkia toimialoja ja ratkaisuja tarvitaan laajalla rintamalla. Kannustan ammatillisen koulutuksen järjestäjäkenttää tarttumaan aktiivisesti toimeen yritysten osaajapulan ratkaisuissa. Meillä on laaja valikoima keinoja vastata yritysten osaajatarpeisiin – otetaan ne käyttöön!

Kynttilää ei kannata pitää vakan alla, vaan palveluasenteen ja räätälöityjen ratkaisujen lisäksi tarvitaan myös osaajapulan ratkaisujen näkyväksi tekemistä eli viestintää. Julkisessa keskustelussa ammatillinen koulutus näkyy harmillisesti vain peruskoulun päättävien koulutuksen kautta, vaikka todellisuus on paljon monipuolisempi. Alanvaihtajille rakennetut koulutuspolut, yrityslähtöinen työvoimakoulutus tai pk-yritysten omistajanvaihdosten tuki oppisopimusta hyödyntämällä ansaitsevat näkyvyyttä. Antakaa erilaisten yrityksille räätälöityjen ratkaisujen näkyä ja kuulua eri kanavilla. Nostetaan myös nuoria ammattiosaajia näkyville yhteisvoimin eri tilanteissa. Iltasanomien Nuoret osaajat -liite on tästä oivallinen esimerkki.

Ammattiosaamisen tasoa on pystyttävä nostamaan ja työllistymisen tavoitteen on tärkeää ohjata ammatillista opiskelua jatkossakin. Osaamisen perustan tulee olla kunnossa. Kaikki lähtee siitä, että perusopetus antaa kaikille hyvät eväät pärjätä jatko-opinnoissa. Jatkossakin tarvitaan laaja-alaisten perustutkintojen lisäksi alakohtaisia ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Tutkinnon osien tuottama osaaminen pitää saada nykyistä helpommin saavutettavaksi. Paikalliset tutkinnon osat yhdessä yritysten kanssa, oppisopimuksen monet mahdollisuudet, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot tai tutkinnon osien hyödyntäminen uuden osaamisen hankkimisessa on hyvä tehdä tutuksi ensin yrityksille ja myös laajemmin.

Ammattiosaamisen viestintätreffeillä on päästy hyvään vauhtiin ja treffit jatkuvat perjantaiaamuisin helmikuun puoliväliin. Kiitos AMKE:lle, Elinkeinoelämän oppilaitokset EOL:lle ja Sivistystyönantajille sekä kaikille viestintätreffien osallistujille. Yhteistyön monet mahdollisuudet on tunnistettu. Ammattiosaajia tarvitaan eri aloilla nyt ja tulevaisuudessa.

Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE:n blogissa 8.2.2022