EK Yrittäjän päivässä: Yrittäjät ja omistajat vievät Suomen uudelle satavuotistaipaleelle

05.09.2017

Suomi tarvitsee yrittäjiä, mutta se ei riitä. Uuden talouskasvun ja hyvinvoinnin lähtökohtana ovat yritysten omistajat, jotka ottavat riskiä ja kantavat vastuun, korostavat EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Kari Jussi Aho Yrittäjän päivän pääjuhlassa

Yrittäjän päivän pääjuhlaa isännöi tänään Elinkeinoelämän keskusliitto EK, jonka jäsenistöstä 43 % on alle 10 hengen yrityksiä. Kaikista sen jäsenyrityksistä 96 % edustaa pk-sektoria.

Pienet ja keskisuuret työnantajat ovat EK:n edunvalvonnan keskiössä, sillä maamme tulevaisuus on vahvasti niiden varassa, korostaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

– Yli 90 % uusista työpaikoista on viime vuosina syntynyt pk-sektorille. Pärjätäkseen Suomi tarvitsee kannustavan toimintaympäristön, jossa yrittäjät voivat antaa parhaan panoksensa työllisyyden, viennin, innovaatioiden ja uusien menestystarinoiden luomiseksi.

– Nyt tarvitaan toimia, joilla pk-kenttää saataisiin vauhditettua kasvuun. EK:n yrityskyselyiden mukaan suurimpia kasvun jarruja ovat työnantajuuteen liittyvät velvoitteet ja sitä koskeva byrokratia. Työnantajayritysten määrä onkin vähentynyt viime vuosien aikana useammalla tuhannella. Pienet työnantajat siirtyvät yksinyrittäjiksi, kun suunnan pitäisi olla toisin päin.

Tulevaisuuden työllisyyden kannalta on välttämätöntä saada avattua omistajanvaihdosten tulppa, vetoaa Häkämies.

– Omistajanvaihdos koskee peräti 16.000:a eli joka viidettä työnantajayritystä. Jos niihin ei löydy jatkajaa sukupolvenvaihdoksen tai yrityskaupan kautta, edessä on elinkeinotoiminnan lopettaminen. Olisikin tärkeää saada kanavoitua nuorten ja startup-yrittäjien kiinnostusta omistajanvaihdosvaiheessa oleviin firmoihin. Suomessa on valtava määrä kannattavia pitkän linjan yrityksiä, joissa uusi vetäjä saisi lentävän lähdön bisnekselleen.

Yritystoiminnan kannusteet ovat avainasemassa, Häkämies korostaa. Yrittäjyyden verotusta ei ole hänen mukaansa varaa kiristää piiruakaan.

Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Kari Jussi Aho haluaa nostaa keskustelun polttopisteeseen yritysten omistamisen:

– Yritystoiminnan taakse tarvitaan aina omistaja. Hän on se, joka panostaa yritykseen elintärkeää pääomaa ja kantaa vastuuta sen pärjäämisestä. Omistajan käsissä ovat päätökset siitä, mihin yritys investoi, kuinka laajentuu uusille markkinoille ja työllistää. Omistaja myös kantaa sen riskin, että voi kokonaan menettää sijoittamansa varat.

Aho korostaa omistamisen synnyttämää positiivista kehää:

– Kun omistaja saa yrityksensä pärjäämään, se heijastuu monin tavoin kansalaisten elämään ja arkeen. Yritykset luovat työpaikkoja, maksavat palkat sekä mahdollistavat verotulot, joilla viime kädessä rahoitetaan hyvinvointiyhteiskunnan palvelut.

Yrittäjän päivän pääjuhlaa vietetään Suomi 100 -juhlavuoden merkeissä. Yrittäjät ja omistajat ovat Suomen seuraavan sadan vuoden tekijöitä, jotka haluavat olla mukana luomassa myönteistä tulevaisuutta ja uudistuvaa yhteiskuntaa.

Yrittäjän päivän pääjuhlaa voi seurata www.ek.fi-sivuilla videostriimin kautta klo 11-12.30 https://www.youtube.com/user/elinkeinoelama/live

Katso yrittäjyyden merkitystä avaava video: