EK:lta merkittävä panostus Ukrainaan – suomalaisyritykset mukaan uudelleenrakentamiseen
Elinkeinoelämän keskusliitto EK käynnistää vauhdilla Pro Ukraina -hankkeen, jolla tavoitellaan yli 200 suomalaisyrityksen osallistumista Ukrainan uudelleenrakentamiseen. Samalla testataan vienninedistämisen uutta toimintamallia, jossa hyödynnetään Ruotsin ja Tanskan onnistuneita käytäntöjä pk-yritysten kansainvälistämiseksi. Hanke toteutetaan yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.
Suomen tuki Ukrainalle on horjumatonta. Nyt ukrainalaiset toivovat Suomen elinkeinoelämän panosta uudelleenrakentamiseen, sanoo toimitusjohtaja Jyri Häkämies:
”Kestävästi toimivat suomalaiset yritykset voivat vaikuttaa konkreettisesti sen puolesta, että uudelleenrakentaminen tapahtuu eurooppalaisin standardein ja toimintaperiaattein, mikä on aivan ratkaisevaa Ukrainan länsi-integraatiolle ja EU-jäsenyysprosessin etenemiselle. ”
Vahva panostus kenttätyöhön
Uudelleenrakentamisen vauhdittamiseksi EK käynnistää syyskauden alussa Pro Ukraina -hankkeen, jolla tarjotaan suomalaisyrityksille uudenlaisia vienninedistämisen palveluita Ukrainaan etabloitumisen ensivaiheeseen.
Toimintamalli perustuu kahdelle tukijalalle: Suomen päässä jalkaudutaan laajamittaiseen vientiyritysten aktivointiin ja Kiovasta käsin tuotetaan yrityksille konkreettisia markkinaselvitys- ja kumppaninhakupalveluita.
Ukrainasta voi tulla merkittävä kasvumahdollisuus myös monelle pk-yritykselle, sanoo EK:n johtaja Petri Vuorio:
”Tavoitteena on saada kahden vuoden aikana yli 200 suomalaisyritystä mukaan Ukrainan uudelleenrakentamiseen. Ukraina voi tarjota Suomelle jopa 1–2 miljardin euron vuosittaisen lisävientipotentiaalin seuraavan vuosikymmenen aikana”.
Ukraina tarvitsee kestävää kehitystä ja suomalaista osaamista
Ukraina tarvitsee apua eritoten tuhottujen asuntojen, koulujen, sairaaloiden, kuljetus- ja energiainfrastruktuurin sekä teollisuuslaitosten uudelleenrakentamiseen.
Ukraina on määritellyt uudelleenrakentamisensa johtoajatukseksi build back better -periaatteen. Suomalaisyritykset pystyvät tarjoamaan näihin odotuksiin vastaavaa huippuosaamista mm. energiaratkaisuissa, telekommunikaatiossa ja kyberturvassa, teollisissa tuotantolaitteissa ja kaivosteknologiassa, rakentamisen ratkaisuissa sekä väestönsuojissa.
Ukrainan infrastruktuurin uudelleenrakennus on Maailmanpankin arvioiden mukaan yli 500 miljardin dollarin urakka. Lisäksi maalla on edessään satojen miljardien eurojen arvoinen puolustuksen ylösajo.
Mallia Suomen tulevaan vienninedistämiseen
EK:n hankkeella on Häkämiehen mukaan myös laajempi Suomen vientiä palveleva tavoite:
”On aika nostaa Suomen vienninedistämispalvelut muiden Pohjoismaiden tasolle. Ukraina-hankkeen kautta pystymme kehittämään Suomeen uutta toimintamallia, jolla vastataan yritysten tarpeisiin saada uusia markkinakartoituspalveluita kansainvälistymisen ensi askeliin. Otamme mallia erityisesti Ruotsin ja Tanskan vientipalveluiden parhaista käytännöistä. Yhteistyössä ulkoministeriön kanssa pyrimme siihen, että uusia vastaavanlaisia palveluita voitaisiin ottaa käyttöön myös muilla prioriteettimarkkinoillamme, osana pysyvää Team Finland -toimintaa”.
Suomi on yksi suurimmista Ukrainan tukijamaista talouden kokoon suhteutettuna, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio:
”Tuki suomalaisyritysten toimintamahdollisuuksille Ukrainassa on keskeisimpiä ulkoministeriön tuen muotoja. Jälleenrakentaminen on jättiurakka, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia suomalaisyrityksille ja niiden osaamiselle ja teknologialle. Tässä Ukraina-hankkeessa toimimme yhdessä suomalaisen työn ja yrittäjyyden asialla.”
Suomen pohjoismaiset verrokkimaat etenevät nyt vauhdilla Ukrainassa. Esimerkiksi Ruotsin vienninedistäjällä Business Swedenilla on Kiovassa lähes kymmenen hengen toimisto. Häkämies uskoo, että uudesta Suomen mallista voidaan saada vielä parempi ja tehokkaampi, kun panostamme myös kotimaassa tapahtuvaan jalkatyöhön.
Uusien yritysten saaminen Ukrainaan ja niiden ensiaskelissa auttaminen tarjoaa lisämahdollisuuksia myös markkinoilla toimiville tukipalveluiden tarjoajille.