EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila: Koulutussopimus jumiutunut huolestuttavasti ministeriöön

30.05.2013

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila hämmästelee, että työmarkkinakeskusjärjestöjen pitkään neuvottelema sopimus osaamisen kehittämisestä on jumiutunut virkamiesvalmisteluun.

Sopimuksen mukaiset lakiesitykset pitäisi saada pikaisesti eduskuntaan tai muuten asia vaikeuttaa pahasti syksyn työmarkkinaneuvotteluja.

– Valtiovarainministeriön ilmeinen haluttomuus sopimuksen toimeenpanoon on huolestuttavaa. Asiasta on kasautumassa turhaa painolastia syksyn työmarkkinakierrokseen, Kokkila sanoi torstaina Helsingissä EK:n kevätedustajiston seminaarissa.

– Tämä vaatii nyt vahvaa poliittista ohjausta, jotta tämä tärkeä, työmarkkinajärjestöjen yhdessä sopima koulutusasia saadaan eteenpäin.

Kokkila muistutti, että maan hallitus toi osaamisen kehittämisen neuvottelupöytään ns. raamisopimuksesta neuvoteltaessa. Tulkinnanvarainen teksti aiheutti pitkät jatkoneuvottelut, ja ratkaisu syntyi lopulta kuluvan vuoden maaliskuussa hallituksen kannustamana.

– Ratkaisun piti olla nimenomaan myös valtiovallan tahdon mukainen. Työministeri Lauri Ihalainen hyväksyi järjestöjen neuvotteleman ratkaisun. Nyt uudistus on juuttunut ministeriöön. Kyse on työpaikalla tapahtuvan oppimisen kannustamisesta ja palkansaajien väärän verokohtelun oikaisusta.

– Tarkoitus on muun muassa varmistaa lainsäädännöllä, että työntekijälle ei missään tilanteessa synny verotettavaa etuutta työnantajan määräämästä koulutuksesta. Koulutus on aina paitsi koulutettavan myös työnantajan ja koko yhteiskunnan etu. Verotuksen pitäisi kannustaa osaamisen kehittämiseen eikä ainakaan luoda koulutuksen vastaanottamiselle esteitä, Kokkila painotti.