Elinkeinoelämän luottamus koheni aavistuksen

29.06.2020

”Vaikka itse epidemia on Suomessa laantunut, talouden alavire jatkuu. Vientiteollisuudessa pahin on vasta edessäpäin, jossa erityisen huolestuttavaa on uusien tilausten vähentyminen. Myös rakentamisessa tilausten määrät tulevat alaspäin. Nyt ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa”, toteaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Teollisuusyritysten luottamus nousi aavistuksen kesäkuussa. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -24, joka on pisteen enemmän kuin toukokuun tarkistettu lukema. Luottamus pysyi kesäkuussa selvästi pitkän aikavälin keskiarvon (+1) alapuolella.

Rakennusalan luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -27 eli kaksi pistettä vähemmän kuin edelliskuun tarkistettu lukema. Alan luottamus pysyi yhä selvästi pitkän aikavälin keskiarvon (-6) alapuolella.

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -40, mikä on kuusi pistettä parempi lukema kuin toukokuussa. Luottamus pysyi selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori jatkoi nousuaan kesäkuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli -11, kun edellisen kuun tarkentunut saldoluku oli -14. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

”Maailmalla koronavirus etenee vielä vauhdilla, joten maailmantalouden kehitys on vielä hyvin arveluttavassa vaiheessa. Vaikka koronashokki oli äkillinen, niin on hyvä pitää mielessä kolme asiaa: Ensiksi, vaikka isku talouteen on ollut nopea, viiveiden vaikutusta talouteen ei kannata unohtaa. Toiseksi, globaalin talouden näin nopea yhtäaikainen pysäys on ennen kokematon ja siitä palautuminen ei välttämättä tapahdu yhtä samanaikaisesti. Ja kolmanneksi, kriisin alussa vaikutus on osunut ennen kaikkea palvelualan yrityksiin ja pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Näistä tilastotiedot kertyvät hitaasti ja teollisuudessa ongelmat ovat vasta kärjistymässä. Tiedot tarkentunevat siis lähitulevaisuudessa vielä todennäköisemmin huonompaan ennen kuin ne kääntyvät kohti parempaa”, Pakarinen analysoi.