Koronatoimissa otettava kaikki keinot käyttöön: koronapassi käyttöön työpaikoille ja työterveys mukaan rokotuksiin 

26.11.2021

Viime päivien etätyösuositukset ja heikompaan suuntaan kehittynyt tautitilanne alleviivaavat koronapassin käytön laajentamisen tarvetta. Yhteiskunnan sulun sijaan on käytettävä jo olemassa olevaa keinovalikoimaa. EK ehdottaa muun muassa, että koronapassin käyttöä laajennettaisiin työpaikoille ja rokottamisen kolmatta kierrosta kiirehdittäisiin.

”Keväästä 2020 jatkunut pandemia on kurittanut yrityksiä ja yhteiskuntaamme. Kun keinovalikoimassamme on vihdoin toimivia työkaluja, miksemme käytä niitä ja ota kaikkia keinoja käyttöön koronan hillitsemiseksi?” kysyy EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

EK ehdottaa kolmen toimenpiteen sarjaa hallitukselle:

1. Laajennetaan koronapassi työelämäkäyttöön

Koronapassi on laajennettava työelämäkäyttöön, ja lainvalmistelutyö on aloitettava heti. Sen tarve ja hyödyt ovat ilmeiset muiden työpaikkojen suojaustoimien ohella. Viime päivien etätyösuositukset ovat entisestään alleviivanneet tätä. Koronapassin käyttäminen myös ns. itsenäisenä rajoitustoimena tulee olla mahdollista.

2. Työterveyshuolto vauhdittamaan rokotuksia

Rokottamisen kolmatta kierrosta on kiirehdittävä. Työterveyshuolto mukaan rokottamaan, jotta julkisen terveydenhuollon hoitovaje ei kasva ja rokotekattavuutta saadaan nostettua.

3. Kustannustukea kärsineiden yritysten tueksi

Aloitetaan kustannustuki VI:n valmistelu, joka mahdollistaa korvausten maksamisen yritykselle silloin, kun rajoitukset ja suositukset tekevät kannattavan liiketoiminnan harjoittamisen mahdottomaksi.

Lähityötä voidaan tehdä terveysturvallisesti

Etätyöllä on paikkansa, mutta niin on myös lähityöllä osana hybridityömallia. ”Työpaikoilla on vahva näyttö terveysturvallisen työn järjestämisestä läpi korona-ajan. Monet yritykset olivat ottaneet käyttöön uudet hybridityön mallinsa ennen nyt annettuja etätyösuosituksia. Lähityötä voidaan tehdä terveysturvallisesti – kysymys on vain siitä, millaisia muita terveysturvallisuustoimia sen turvallisuuden varmistamiseksi käytetään”, Häkämies sanoo.