Laihakin kauppasopu on voitto Suomelle, EU:lle ja Iso-Britannialle

24.12.2020

Kauppaneuvotteluiden läpimurto on tärkeä uutinen, sillä EU tarvitsee koronakriisin keskellä myös Iso-Britannian kumppanuutta. Yrityksillä on silti edessään vaativia muutoksia kaupankäynnissä Britanniaan. Viranomaisten tuki yrityksille on elintärkeää vuodenvaihteessa ja lähikuukausien sopeutumisvaiheessa, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi.

EU-kauppasuhteissa takapakkia

EU:n ja Ison-Britannian edustajat ilmoittivat tänään, että osapuolet ovat löytäneet sovun tulevan kaupankäynnin pelisäännöistä 1.1.2021 alkaen.

”Kauppasovinto on tärkeä myönteinen askel, sillä Suomi ja EU tarvitsevat yhteistyötä Iso-Britannian kanssa jatkossakin. Kumppanuuden merkitys korostuu entisestään, kun geopoliittiset jännitteet maailmalla lisääntyvät ja Yhdysvaltojen ja Kiinan valtataistelu luo uusia haasteita myös suomalaisyrityksille”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Kaupankäynti Britteihin muuttuu merkittävästi

Kauppasopu ei muuta tosiasiaa, että sisämarkkinakaupan aika päättyy vuodenvaihteessa. Edessä on vaativa sopeutuminen kaikille yrityksille, jotka käyvät Iso-Britannian kanssa kauppaa. Yritykset kohtaavat uutta byrokratiaa liittyen esimerkiksi tullimuodollisuuksiin, rajatarkastuksiin, alv-maksuihin, viranomaislupiin, tuoteselosteisiin, alkuperätodistuksiin ja muihin velvoitteisiin liittyen. Tämä paperityö vaatii yrityksiltä resursseja ja uutta osaamista, mikä kaikki nostaa kaupankäynnin hintaa. Lisäksi vuodenvaihteessa nähdään ylimenovaiheesta johtuvia viivästyksiä ja keskeytyksiä kaupankäynnissä.

Tässä epävarmassa tilanteessa on tärkeää, että viranomaiset Suomessa ja EU-tasolla auttavat yrityksiä niiden ongelmissa ja varautumisessa.

Hyötytietoa yrityksille: