Outo kiitos SAK:lta

01.11.2013

Juuri solmitun työllisyys- ja kasvusopimuksen keskeisiä tavoitteita oli kilpailukyvyn kohentamisen ohella työmarkkinoiden toimivuuden ja työrauhan pitkäaikainen turvaaminen.

– Sopimuksesta ei ole muste ehtinyt kuivua, kun SAK:n kentässä on järjestetty laittomia, yllättäviä ja suurta haittaa niin työnantajille kuin asiakkaille aiheuttavia lakkoja. Tämä on outo kiitos kaikkien hyväksi toteamalle sopimukselle, toteaa EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen.

SAK:n jäsenliittojen ja ammattiosastojen toimet osoittavat konkreettisesti, että työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovitulla neuvottelu- ja työrauhajärjestelmän uudistamisella on kiire.

– Työrauhajärjestelmä ei nykyisellään toimi. Sopimuksia ei kunnioiteta. Tämä rapauttaa tehtyjen sopimusten merkityksen, Laatunen sanoo.

Veturimiesten laiton lakko on pysäyttänyt täysin pääkaupunkiseudun lähiliikenteen ja suuren osan myös junien kaukoliikenteestä. Haitat työmatkaliikenteelle ovat täysin kohtuuttomia. Laittoman lakon perusteeksi on ilmoitettu ns kääntymisaikojen lyhennyssuunnitelmat.

Laittoman lakon haittavaikutukset eivät ole missään suhteessa kiistaan ja niihin tartuttiin täysin yllättäen.

Myös Stora Enson Imatran tehtailla käynnistettiin laiton lakko, joka tänään laajeni Inkeroisten kartonkitehtaalle. Syynä on väen vähentäminen, johon päädyttiin normaalin YT-menettelyn jälkeen.

Tänään työtuomioistuin tuomitsi Imatran tehtaiden laittomasta lakosta Paperiliiton ja sen osastot yhteensä 8 800 euron hyvityssakkoihin.

Metsäteollisuus on jättänyt haastehakemuksen Inkeroisten tehtaan laittomasta lakosta.

– Työpaikat eivät lakoilla lisäänny. Lakoilla vain heikennetään entisestään työllistämisedellytyksiä, rapautetaan sopimusjärjestelmää ja aiheutetaan ulkopuolisillekin suurta vahinkoa, Laatunen sanoo.

Lisätietoja:

työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen, 0400 423715

lakiasiainjohtaja Markus Äimälä, 040 7032977