Yritykset osallistuneet aktiivisesti Ukraina-keräykseen – keräys laajenee vesi- ja jätehuoltoon sekä rakentamiseen

05.12.2024

EK:n ja sisäministeriön Ukraina-keräys on tuottanut tulosta. Yritykset ovat tarjonneet Ukrainaan tämän syksyn aikana yli 20 avustuserän verran energia-alan laitteita ja tarvikkeita. Lahjoituskampanja jatkuu edelleen ja se myös laajenee vesi- ja jätehuollon sekä rakentamiseen laitteisiin ja kalustoon.

EK käynnisti alkusyksystä yhdessä sisäministeriön kanssa lahjoituskampanjan ”Autetaan Ukraina yli talven”. Haastoimme koko jäsenistömme lahjoittamaan sähkön- ja lämmöntuotantoon liittyviä laitteita Ukrainan hyväksi, kertoo EK:n johtava asiantuntija Markku Rajamäki:

”Yritysten tarjoamat 20 avustuserää koostuvat esimerkiksi erikokoisista generaattoreista, aggregaateista, muuntajista, aurinkopaneeleista, sähkönjakeluverkon komponenteista ja edellä mainittujen varaosista. Tämäntyyppisiä laitteita tarvitaan esimerkiksi sairaaloiden leikkaussalien toimintaan sekä koulujen ja päiväkotien lämmitykseen.”

Yritysten lahjoittamia aurinkopaneeleita lähdössä Ukrainaan joulukuun alussa.

Kampanja laajenee vesi- ja jätehuollon sekä rakentamiseen laitteisiin ja kalustoon

Kampanja jatkuu edelleen, koska avuntarve on äärimmäinen, Rajamäki muistuttaa:

”Venäjä jatkaa energiainfran silmitöntä tuhoamista ja Ukraina elää historiansa raskainta talvea. Siksi kannustamme yrityksiä edelleen mukaan lahjoittamaan energialaitteita.”

Ukrainan avuntarve koskee kuitenkin myös muuta infraa. Venäjä ei iske ainoastaan energiainfrastruktuuriin, vaan osansa on saanut myös vesihuolto ja jätehuolto. Sen johdosta kampanjaa suunnataan myös muille aloille yhdessä toimialajärjestöjen kanssa: yrityksiltä toivotaan energiakaluston ohella myös vesihuoltoon, jätehuoltoon ja rakentamiseen liittyviä laitteita ja tarvikkeita.

”Avuntarve Ukrainassa läpileikkaa koko yhteiskunnan. Avuntarpeeseen ei voida vastata yksin viranomaisten toimin, vaan avunantoa on toteutettava laajalla yhteistyöllä yritysten, virastojen, järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa”, toteaa yksikön johtaja Pauliina Eskola sisäministeriöstä.

Näin yritykset voivat osallistua lahjoitus­kam­panjaan

Sisäministeriö kanavoi yhteiskunnan eri sektoreilta tulevia lahjoituksia Ukrainaan ja vastaa yrityksiä koskevasta ohjeistuksesta sekä organisoi lahjoitusten viennin Ukrainaan. Ministeriö vastaa myös kuljetuskustannuksista.

Yritykset saavat tarkemmat toimintaohjeet sisäministeriöstä. Alla kuvattu prosessi koskee niin energialaitteita kuin vesihuollon, jätehuollon ja rakentamisen lahjoituksia:

  1. Lahjoittajayritys ottaa yhteyttä sisäministeriöön (civprot.sm@gov.fi), josta se saa tietoa Ukrainan toivomasta kalustosta ja laitteista. Yritys ilmoittaa ministeriölle, mitä kalustoa tai laitteita se voi toimittaa.
  2. Sen jälkeen sisäministeriö käy Ukrainan viranomaisten kanssa tarvittavan yhteydenpidon, hoitaa dokumentaation ja järjestää kuljetuksen Huoltovarmuuskeskuksen kautta.
  3. Huoltovarmuuskeskuksen sopimuskumppani on yhteydessä yritykseen sopiakseen materiaalien noudosta.

Suomi on Euroopan aktiivisimpia siviilipuolen materiaaliavun tarjoajia. Yritykset ovat olleet tässä kantavana voimana.

Energia- ja muiden infralaitteiden lahjoittamista koskevat ohjeet sisäministeriön sivuilla

Energiakeräyksen lisäksi suomalaiset yritykset ovat osallistuneet aktiivisesti Laptops for Ukraine -keräykseen. Paraikaa valmistellaan tämän syksyn lahjoituserän kuljetuksia. Myös tämä it-laitteiden keräys jatkuu yhä ja kannustamme yrityksiä osallistumaan!