Yritykset voivat suojautua tehokkaammin tietoverkkorikollisuudelta

21.05.2014

Yritysturvallisuuden kansallinen yhteistyöryhmä suosittaa, että yritykset hyödyntäisivät olemassa olevia keinoja suojautua tietoverkkorikollisuudelta. Yritys voi torjua suuren osan tietorikoksista kohtalaisen tehokkaasti poistamalla ilmeiset haavoittuvuudet sekä ymmärtämällä ja hallitsemalla omaan toimintaan liittyviä tietovirtoja.

Yrityksiin kohdistuvat monimuotoisen tietoverkkorikollisuuden heijastuvat koko yhteiskuntaan, sillä valtaosa yhteiskunnan turvallisuuden päivittäisistä voimavaroista on yksityisellä sektorilla. Yritysten keskeisenä tuotantotekijänä on nykyisin tieto. Tietoverkkojen turvallisuus on yrityksille ja koko yhteiskunnalle arjen tietoturvaa.

Vain pieni osa tietoverkkorikollisuudesta havaitaan ja vielä pienemmästä osasta tehdään rikosilmoitus poliisille. Tietoverkkorikokset ovat asianomistajarikoksia, ja yritykset ovat usein haluttomia ilmoittamaan niistä poliisille. Poliisin tilastoihin tietoverkkorikosten osalta liittyy useita ongelmia. Yhtenä esimerkkinä näistä on tietoverkkorikosten rikosnimikkeen muuttuminen tutkinnan aikana, jonka johdosta ne voivat tilastoitua samaan ryhmään auton tai muun kulkuneuvon luvattoman käytön kanssa. Yritysturvallisuuden kansallinen yhteistyöryhmä suosittaa, että viranomaisten tilastointia kehitetään niin, että viranomaisten tietoon tulleista tietoverkkorikoksista saadaan luotettavampaa tietoa.

Yritysturvallisuuden kansallinen yhteistyöryhmä edistää turvallisuutta elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyön keinoin. Yhteistyöryhmän jäsenet edustavat laajasti viranomaisia ja elinkeinoelämän toimijoita, ja sen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä johtava asiantuntija Jyrki Hollmén Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Linkki: Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekatsaus

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Ari Evwaraye, SM, ari.evwaraye(a)intermin.fi, p. 0295 488373
Erikoistutkija Jari Leskinen, KRP, jari.j.leskinen(a)poliisi.fi, p. 0295 486 731
Suojelupoliisin viestintä, viestinta.supo(a)poliisi.fi, p. 050 402 6981