Ay-liikkeen musta perjantai aiheutti 100 miljoonan tappiot

EK:n jäsenyrityksistä keräämän tiedon mukaan perjantain lakot aiheuttivat kansantaloudelle 100 miljoonan euron tappiot.

Ay-liikkeen perjantain lakot hallituksen työelämän uudistamista vastaan aiheuttivat yrityksille ja Suomelle isot tappiot. EK:n jäsenyrityksistä keräämien tietojen perustella työtaistelutoimien vuoksi menetettiin bruttokansantuotteesta noin 100 miljoonaa euroa. Normaalitilanteessa yhtenä päivänä kertyy bruttokansantuotetta noin 700 miljoonaa euroa.

Tappion suuruutta lisää se, että paperimiehet ja ahtaajat ovat olleet lakossa, eivätkä vain pari tuntia kestäneessä mielenilmauksessa. Ylipäätään prosessiteollisuudessa tappiot ovat olleet suuria, koska esimerkiksi paperitehtaita on pitänyt ensin ajaa alas ja tehtaiden käynnistäminen kestää päivän. Myös kuljettajien lakko on tuottanut yrityksille tappioita.

– Tämä on vakava paikka ay-liikkeelle. Täytyy ymmärtää, että jatkossa meillä ei ole varaa tällaisiin tappioihin. Se on pois paitsi yrityksiltä, niin myös palkansaajilta, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala

Perjantain työtaistelut näkyvät myös yritysten kyvyssä palkata uusia työntekijöitä.

– Summaa voi verrata vaikkapa palkkakuluihin. Lakosta aiheutuvilla kustannuksilla olisi voinut palkata parituhatta työmiestä tai 2400 lähihoitajaa vuodeksi, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Julkaisemme myöhemmin iltapäivällä tiedon siitä, paljonko lakkoon osallistui EK:n jäsenyrityksissä palkansaajia.

Kuva: STT-Lehtikuva

Lisätietoja

Kommentit 5

5 vastausta artikkeliin Ay-liikkeen musta perjantai aiheutti 100 miljoonan tappiot
 1. Ossi sanoo:

  Kyllä se on EK joka niitä tappioita tekee. Ei paska aja kuin snobien asiaa. Kysymys kuuluu MISSÄ ON VUOSINA SITTEN LUVATUT TYÖPAIKAT. Yrityksille pitäisi antaa vero porkkana jos siirtää tuotantoaan muualle ja potkii suomessa ulos niin lätkästään muutaman miljardin sakot. Ei yrityksille tarvi antaa yhtään mitään ne valuu vain pohjattomiin taskuihin. Meidän duunareiden on aika nousta ek:n pettyneitä vastaan ja laittaa ne tilille teoistaan muunmuassa KAVALLUS VALTIOLTA

 2. Juho sanoo:

  Mielenkiintoisia lukuja. Yhden mielenilmauspäivän kuluilla voisi palkata 2400 lähihoitajaa vuodeksi… Voisiko näitä lukuja hieman avata, kun ei vaikuta ihan uskottavalta?

 3. Sami Paajanen sanoo:

  ” Summaa voi verrata vaikkapa palkkakuluihin. Lakosta aiheutuvilla kustannuksilla olisi voinut palkata parituhatta työmiestä tai 2400 lähihoitajaa vuodeksi, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala.

  Voiko tämän absurdimmin enään sanoa? Tämä on samassa kategoriassa kuin Ruotsin pääministeri totesi, että kyllä Ruotsiin mahtuu pakolaisia – hän oli nähnyt lentokoneesta että Ruotsissa on paljon asumatonta pinta-alaa.

  Mistä näitä tulee?

 4. Alex Masalin sanoo:

  AY liike tuhoaa koko ajan Suomalaista yhteiskuntaa ja taistelee aktiivisesti työttömyyden lisääntymisen puolesta. Menetelminä ovat uhkailu ja asioiden vääristely. Suomen etu on että nämä liikeet jotka aiheutavat luvattumia lakkoja lopetetaan viranomaisten toimesta.

 5. Tiberius sanoo:

  Jos ton verran olisi voinut palkata lisää henkilökuntaa vuodeksi, niin miksi näin ei ole aikaisemmin tapahtunut? Tehkää sitten asialle jotain, että palkkaisitte henkilökuntaa lisää..

Kommentoi