Ay-liikkeen musta perjantai aiheutti 100 miljoonan tappiot

18.09.2015

EK:n jäsenyrityksistä keräämän tiedon mukaan perjantain lakot aiheuttivat kansantaloudelle 100 miljoonan euron tappiot.

Ay-liikkeen perjantain lakot hallituksen työelämän uudistamista vastaan aiheuttivat yrityksille ja Suomelle isot tappiot. EK:n jäsenyrityksistä keräämien tietojen perustella työtaistelutoimien vuoksi menetettiin bruttokansantuotteesta noin 100 miljoonaa euroa. Normaalitilanteessa yhtenä päivänä kertyy bruttokansantuotetta noin 700 miljoonaa euroa.

Tappion suuruutta lisää se, että paperimiehet ja ahtaajat ovat olleet lakossa, eivätkä vain pari tuntia kestäneessä mielenilmauksessa. Ylipäätään prosessiteollisuudessa tappiot ovat olleet suuria, koska esimerkiksi paperitehtaita on pitänyt ensin ajaa alas ja tehtaiden käynnistäminen kestää päivän. Myös kuljettajien lakko on tuottanut yrityksille tappioita.

– Tämä on vakava paikka ay-liikkeelle. Täytyy ymmärtää, että jatkossa meillä ei ole varaa tällaisiin tappioihin. Se on pois paitsi yrityksiltä, niin myös palkansaajilta, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala

Perjantain työtaistelut näkyvät myös yritysten kyvyssä palkata uusia työntekijöitä.

– Summaa voi verrata vaikkapa palkkakuluihin. Lakosta aiheutuvilla kustannuksilla olisi voinut palkata parituhatta työmiestä tai 2400 lähihoitajaa vuodeksi, toteaa EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Julkaisemme myöhemmin iltapäivällä tiedon siitä, paljonko lakkoon osallistui EK:n jäsenyrityksissä palkansaajia.

Kuva: STT-Lehtikuva