Oppisopimuksella yrittäjäksi – tai vaikka miksi!

28.05.2015

Elinkeinoelämän keskusliitto EK jatkaa nuorten ja työllisyyden asialla. Nuorille töitä – oppisopimuksella kiinni työelämään -kampanja on startannut vauhdikkaasti sosiaalisessa mediassa.

EK:n omaa 3+6 -oppisopimusmallia lähdetään pilotoimaan Järvenpäässä, Keravalla, Nurmijärvellä ja Pornaisissa yhteistyössä Keski-Uudenmaan oppisopimuskeskus Keudan ja paikallisten yritysten kanssa.

– Oppisopimuskoulutus on kustannustehokkain, tuottavin, monimuotoisin ja uudistuvin koulutusmalli, muistuttaa valtakunnallisen Opsodiili -projektin vetäjä Susanne Forsberg Keudasta.

– Haluamme tätä kautta auttaa suomalaisia yrityksiä luomaan lisää työpaikkoja, kouluttamaan kilpailukykyistä ja pätevää työvoimaa. Tuemme kasvavia yrityksiä ja yrittäjiä myös oman yritystoiminnan kehittämisessä.

Oppisopimuksesta hyötyvät kaikki

Yritykset saavat oppisopimuskoulutettavista tarpeisiinsa räätälöityä, osaavaa työvoimaa. Nuori taas pääsee nopeammin kiinni työelämään yhdistämällä opiskelun ja työssäkäynnin.

Oppisopimuksen laajemmalla käyttämisellä on yhteiskunnallisesti vankat perusteet: työllisyysastetta on nostettava ja työuria pidennettävä molemmista päistä. Tuoreessa hallitusohjelmassa onkin tunnistettu työpaikoilla tapahtuvan oppimisen ja oppisopimuskoulutuksen lisäystarve. Ohjelmaan kirjattu tavoite keventäisi oppisopimuskoulutuksesta työnantajille aiheutuvaa hallinnollista ja taloudellista taakkaa.

– Oppisopimus edistää myös yrittäjyyttä. Pk-yritysten viesti meille on ollut se, että erityisesti omistajanvaihdostilanteissa oppisopimus on oiva tapa kouluttaa yritykselle osaava jatkaja, Nuorille töitä -kampanjan vetäjä Heidi Marttila EK:sta toteaa.

Oppisopimuksella voi kouluttautua vaikka yrittäjäksi. Keudan nuorin oppisopimusyrittäjä on 18-vuotias mopoautokeskus Parikan perustanut Oskari. Nuorelta yrittäjältä tiedusteltiin, mikä oppisopimuskokemuksessa oli huonoa:

– En tiedä onko se huono juttu, mutta olen niin innoissani tästä mun firmasta että en malttaisi oikeastaan edes lähteä työpaikalta, Oskari nauraa.