Mirja Hannulalle oppisopimuspalkinto

11.10.2023

EK:n johtava asiantuntija Mirja Hannula palkittiin 10.10. oppisopimuskoulutuksen edistämisestä. Palkinnon perusteluna on ansiokas työ oppisopimusjärjestelmän kehittämisessä ja opiskelumuodon tietoisuuden lisäämisessä.  Palkinto myönnettiin Tampereella järjestetyssä ”100 vuotta oppisopimuskoulutusta Suomessa -juhlaseminaarissa”.

Oppisopimuskoulutus on yrityslähtöinen koulutusmuoto, joka palvelee yritysten osaajatarpeita ja opiskelijoiden työllistymistä.

– Oppisopimus taipuu moneen tarpeeseen. Yrityksen on mahdollista käyttää sitä sekä rekrytoinnissa että oman henkilöstön kouluttamisessa. Hyvä yhteistyö yrityksen ja oppilaitoksen kesken palvelee sekä yrityksen osaajatarpeita että opiskelijoiden työllistymistä. Oppisopimus on mahdollisuus, jota kannattaa hyödyntää, kannustaa Hannula.

Suomen malli oppisopimuksessa tarjoaa monia mahdollisuuksia

Oppisopimus on hyvä mahdollisuus päivittää osaamista työuran aikana. Uutta osaamista voi hankkia esimerkiksi lyhytkestoisella oppisopimuksella. Tutkintoon johtavan oppisopimuskoulutuksen lisäksi on mahdollista myös tutkintoa lyhyempien kokonaisuuksien eli ammatillisten tutkinnon osien opiskelu työssä.

Oppisopimuksen rinnalla meillä Suomessa on käytössä myös koulutussopimus, joka ei perustu työsuhteeseen, eikä opiskelijalle makseta palkkaa. Hyvä mahdollisuus yrityksille on tarjota opiskelijalle ensin koulutussopimus ja kun molemminpuolisen tutustumisen jälkeen on valmius solmia oppisopimus, opiskelija voi jatkaa työpaikalla oppisopimuksessa koulutussopimusjakson jälkeen.

Oppisopimus on osa ammatillista koulutusta. Oppisopimuksella voi opiskella kaikkia ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja (AT) ja erikoisammattitutkintoja (EAT) tai näiden eri tasoisten tutkintojen osia. Lisätietoja oppisopimuksesta saat täältä tai ottamalla yhteyttä mihin tahansa ammatilliseen oppilaitokseen.

Oppisopimuspalkinnot jakoi OPSO – Suomen oppisopimusosaajat ry, joka kokoaa yhteen Suomessa toimivat oppisopimuskoulutuksen järjestäjät.