Alkuvuodesta taas enemmän työtaisteluja

14.05.2013

EK:n työmarkkinatilaston ennakkotietojen mukaan vuoden 2013 ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli 30 työtaistelua. Työtaisteluista 26 oli lakkoja, 2 jarrutuksia, yksi saarto ja yksi lakolla uhkaaminen.

– Työtaisteluja on ollut alkuvuodesta selvästi enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Erityisesti kevättä kohden tilanne on mennyt huonompaan suuntaan, kertoo asiantuntija Tuija Vehviläinen EK:sta.

-Tämä on erityisen valitettavaa, koska melkein kaikilla aloilla työehtosopimukset ovat voimassa ja työrauhan pitäisi vallita.

Ensimmäisen vuosineljänneksen työtaisteluihin osallistui liki 5000 työntekijää. Menetettyjä työpäiviä työtaisteluista aiheutui yli 7000 työpäivää. Tämä on enemmän kuin koko viime vuoden alkupuoliskon aikana yhteensä.

Yleisimmät syyt työtaisteluihin ovat olleet työvoiman vähennys tai sen uhka sekä palkkavaatimukset tai palkkaerimielisyydet sekä muut yrityksen sisäiset syyt.

Työtaistelut ovat pääosin kohdistuneet voimassaoleviin työehtosopimuksiin ja työnantajien ilmoituksien mukaan ne ovat olleet lainvastaisia.

Eniten työtaisteluja on ollut teollisuudessa ja suuremmissa yrityksissä.