Ei yhtä muottia opiskeluun – edes kesällä

21.05.2012

On herännyt keskustelu yliopisto-opetuksen ulottamisesta kesään. Taustalla on tarve lyhentää työuria myös ”alkupäästä” opiskeluaikoja lyhentämällä ja valmistumista varhentamalla.

– Olisi hienoa, jos opiskelija voisi halutessaan vauhdittaa valmistumistaan kesäopinnoilla. Käsitykseni mukaan mahdollisuuksia tähän kyllä jo on, mutta niitä tarvitaan lisää. Kesäopiskelu on vielä toistaiseksi valtavirrasta poikkeavaa toimintaa, sanoo EK:n koulutuspolitiikan asiantuntija Marita Aho.

Kesätaukoa on perusteltua sillä, että opiskelijat kartuttavat sinä aikana tarpeellista työkokemusta ja hankkivat lisätienestiä. Osalle yrityksistä opiskelijoita tarvitaan vilkkaaseen kesäsesonkiin paikkaamaan lomailevia vakinaisia työntekijöitä.

Uudentyyppisiä malleja

– Mielestäni ei olekaan perusteltua esittää yhtä mallia, millä tavalla yliopisto-opiskelujen pitäisi ajoittua vuoden varrelle. Tärkeämpää olisi lisätä joustavuutta opetustarjontaan esimerkiksi avoimen yliopiston avulla tilanteisiin, jolloin luentosalien ovet ovat kiinni. Monet yliopistot toteuttavat kesällä myös tavallisesta toiminnasta poikkeavia poikkitieteellisiä ”leirejä”, joihin kutsutaan myös sidosryhmiä. Olisi hienoa, jos tällaiset uuden tyyppiset opiskelumahdollisuudet myös kesällä leviäisivät, esittää Aho

Perinteisiä rajoja pitää päättäväisesti murtaa. Työkokemusta ja elinkeinoelämäyhteyksiä pitää ehdottomasti rakentaa myös muuhun kuin kesään. Avainsana tulevaisuudelle on joustavuus, ei yksi ja sama malli kaikille.