EK ammatillisen koulutuksen reformin tukena

Ammatillinen koulutus uudistuu 1.1.2018 alkaen. Syksyn 2017 aikana EK, Suomen Yrittäjät ja kauppakamarit ovat mukana opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen kiertueella kuudella paikkakunnalla. Tilaisuuksissa keskustellaan reformin toimeenpanoon liittyvistä käytännön kysymyksistä. Tämän lisäksi järjestöt valmistelevat yhteistyössä alkuvuodelle 2018 yrityksille suunnattua alueellisten tilaisuuksien sarjaa.

Ammatillisen koulutuksen reformi on tervetullut uudistus. Ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille ja yrittäjille monia mahdollisuuksia tukea rekrytointitilanteita ja osaamisen kehittämistä työuran aikana. Tutkinnon osien hyödyntäminen tuo erinomaisia mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen.

Koulutussopimuksen ja oppisopimuksen joustava yhdistäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia opiskelijoiden työllistymiseen ja tukee yritysten työvoiman saatavuutta.

– Tärkein muutos on koulutuksen järjestäjien toimintakulttuurin muutos. Asiakaslähtöisyys edellyttää oppilaitoksilta valmiutta tukea työpaikkoja opiskelijoiden ohjauksessa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen ei voi olla koulutuksen järjestäjälle säästökeino, sanoo EK:n johtava asiantuntija Mirja Hannula.

OKM:n kiertue käynnistyi Vaasasta 20.9. ja muut tilaisuudet ovat 27.9. Oulu, 4.10. Helsinki, 5.10. Kuopio, 25.10. Tampere ja 1.11. Turku. Tilaisuuksissa keskustellaan reformin toimeenpanoon liittyvistä käytännön kysymyksistä: mm. henkilökohtaistamisesta, ohjauksesta, opiskelijavalinnoista, tutkintojen perusteista, koulutuksen laadusta sekä työpaikalla oppimisesta uudessa ammatillisessa koulutuksessa.