EK kiirehtii perhevapaauudistusta työllisyyden parantamiseksi

13.07.2017

Perhevapaauudistus ehdittäisiin toteuttaa vielä tämän hallituksen aikana, arvioi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. -Tähän saakka hallitus on ollut erimielinen perhevapaauudistuksen tarpeesta. Naisten työelämätasa-arvon ja työllisyysasteen kannalta uudistus on kuitenkin välttämätön. Toivon, että hallitus tarttuu toimeen.

Mikäli hallitus käynnistäisi valmistelun perhevapaiden uudistamiseksi, laki voitaisiin hyväksyä 2018 ja se tulisi voimaan 2019. Uudistuksen tarpeesta on varsin laaja yksimielisyys ja muun muassa puolueet ja työmarkkinajärjestöt ovat esittäneet omat perhevapaamallinsa.

-Tarvitsemme Suomessa rakenteellisia uudistuksia. Onko meillä varaa lykätä uudistusta, joka on toteutettavissa ja jonka vaikutukset työllisyyteen ja tasa-arvoon olisivat erittäin myönteisiä, Häkämies kysyy.

EK esitteli oman perhevapaamallinsa helmikuussa 2017. Se kannustaisi perheitä jakamaan vastuuta lapsen hoidossa molempien vanhempien kesken Ruotsin tapaan.

EK:n ehdotuksessa ansiosidonnaista vanhempainrahakautta pidennetään 13,6 kuukauteen, niin että äidin osuus on 7 kuukautta ja isän osuus 6 kuukautta ja 18 päivää. Kodinhoitotukea olisi mahdollista saada tämän jälkeen siihen asti, kun lapsi täyttää 1,5 vuotta. Nykyisin kodinhoitotukea voi saada siihen asti, kun lapsi täyttää 3 vuotta. Kodinhoitotuesta säästyvät rahat EK käyttäisi päivähoitojärjestelmän kehittämiseen.