EK: Oikeus poliittisiin työtaisteluihin on rajattava pohjoismaiselle tasolle

05.10.2018

Poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä on muutettava pikaisesti. Poliittiset mielenilmaukset on rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi. Viimeaikaiset työtaistelut osoittavat, ettei ay-liike osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti.

Suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu luottamukseen. Työehtosopimuksilla sovitaan työrauhasta, joka on usein rikkoutunut poliittisiin mielenilmauksiin.

– Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työehtosopimusten voimassa ollessa. Koska viime vuosien aikana palkansaajajärjestöt ovat usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, tulee oikeutta poliittisiin lakkoihin rajata, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.

Yritysten näkökulmasta on kohtuutonta, että poliittisten lakkojen maksajaksi tulee kolmas osapuoli eli syyttömät yritykset ja niiden työntekijät. Näin kävi keskiviikkona, jolloin lakkoilun hintalapuksi tuli 50 miljoonaa euroa. Helmikuussa tappiot olivat yli 100 miljoonaa euroa. Lisäksi lakoista aiheutuu mittavia, mutta vaikeasti laskettavia mainehaittoja.

EK ehdottaa, että oikeutta poliittisiin työtaisteluihin on rajoitettava Suomessa pohjoismaisen mallin mukaan. Tällöin mielenilmaukset olisivat korkeintaan lyhyitä ja oikeassa suhteessa asian vakavuuteen nähden. Merkittävässä osassa Euroopan maita poliittiset työtaistelut ovat kokonaan kiellettyjä.