Ekonomisti Juha Vartia: Sumuverho peittää yhä talouden

16.06.2015

OECD heikensi kesäkuun alussa ennustettaan maailmantalouden kasvusta. Järjestö uskoo kuitenkin vauhdin parantuvan vuonna 2016. Erityisesti kansainvälinen kauppa lopahti kuluvan vuoden alussa. Myös Euroopan kehitys on vaatimatonta, mutta suunta on oikea ja ennusteet hiukan parempia kuin keväällä.

– Suomen talouden hiipuva kehitys näkyi jälleen vuoden alun tilastoissa. Vienti väheni edelleen, ja tuotannossa alenivat erityisesti rakentaminen ja teollisuus. Palvelut pitivät pintansa paremmin, mutta bkt painui silti vuodenvaihteesta. Kuluva vuosi yltänee hädin tuskin plussalle, arvioi ekonomisti Juha Vartia.

Suomen Pankki ennustaa kuluvan vuoden kokonaistuotannon kasvuksi 0,2 %. Apu tulee viennin hienoisesta elpymisestä Euroopan markkinoiden vetämänä. Suomi jää kuitenkin jälkeen Euroopan keskimääräisestä kasvusta.

Rahamarkkinoilla levotonta

Valtionobligaatioiden hinnat ovat laskeneet ja pitkät korot nousseet Euroopassa ja sen ulkopuolellakin. Näin on käynyt Euroopan keskuspankin mittavista obligaatioiden ostoista huolimatta.

– Saksan valtionobligaatioiden arvonlasku oli yllätys. Jossain vaiheessa olemattomat korot alkoivat vaikuttaa epäuskottavilta, ja obligaatioiden tarjonta lisääntyi. Tämä alensi niiden hintoja ja kohotti korkoja, Vartia sanoo.

Pörssikurssit heikentyvät Euroopassa, mutta kohoavat USA:ssa ja Japanissa. Kurssit kohosivat nopeasti EKP:n aloittaessa rahamääräisen elvytyksensä. Nyt ne ovat palautuneet Euroopassa alaspäin, ja sijoitusmarkkinat hakevat uutta asentoa. EKP varoittaakin rahan tarjonnan lisäävän vaihtelua ja riskejä rahamarkkinoilla.