Ekonomisti Juha Vartia: Talousnäkymät hetteiköllä

18.08.2014

Arviot Venäjän vaikutuksesta Suomen talouskehitykseen ovat koko ajan synkentyneet. Tämä on lisäisku muutenkin epävarmaan taloustilanteeseen.

– Venäjän vastapakotteet ja maan heikentyvä talous heijastuvat monin tavoin Suomeen. Suomessa vähenee vienti, transitokauppa ja turismi. Kriisi voi kääntää jo muutenkin epävarman talouden jälleen lasku-uralle, arvioi EK:n ekonomisti Juha Vartia.

EU päätti Venäjään kohdistuvista uusista pakotteista 29. heinäkuuta. Venäjä asetti nopeasti omat vastapakotteensa EU-maiden elintarvikkeille ja maataloustuotteille.

Saksankin vauhti hiipunut

Kuluttajien luottamus koheni keväällä EU-maissa, mutta kesän aikana vauhti on hidastunut. Myös talouden kasvu on harvinaista herkkua. Bkt:n kasvu on ennakkotietojen mukaan kohentunut Britanniassa, ja Ruotsissakin toinen neljännes oli heikkoa ensimmäistä parempi.

IFO-instituutin mukaan Saksan toisesta neljänneksestä näyttää tulevan heikko, ja kasvuennusteita on ehkä alennettava Ukrainan kriisin ja Venäjälle asetettujen pakotteiden heijastusvaikutusten takia. Ennakkotietojen mukaan Saksan bkt:n kasvu lopahti toisella neljänneksellä.

Suomessa kesän tuotantotiedot eivät ole tuoneet selvyyttä suhdanteisiin. Bkt:n kuvaaja on kesäkuun päivityksen jälkeen edelleen ilman selvää suuntaa – kuten muutkin suhdanneindikaattorit. Teollisuuden uudet tilaukset ehtivät keväällä lisääntyä jo neljän kuukauden ajan, mutta kesäkuussa ne vähenivät lähes 5 prosenttia edellisvuodesta.

Kannattavuus hiipunut

Suomalaisten yritysten kannattavuus hiipui viime vuoden lopulla kansantalouden tilinpidon mukaan, ja heikko kehitys jatkui kuluvan vuoden alussa. Todennäköisesti koko ensimmäinen vuosipuolisko jää huonoksi. Pörssiyhtiöt ovat kyenneet mukauttamaan toimintaansa joustavammin, ja niillä toinen neljännes oli jo parempi.

– Suhdannelaitosten mukaan kasvu nopeutuisi hieman vuoden loppupuoliskolla. Se on mahdollista, joskin Venäjän vastapakotteiden vaikutuksia ei ole ennusteissa voitu ottaa huomioon. Kesäkuuhun mennessä nostetta vientiin saatiin vain kertaluonteisista laivatoimituksista, Vartia muistuttaa.

Talouskatsaus, elokuu 2014 (pdf)

 

Kuva: 123rf.com, Vyacheslav Lopatin