Ekonomistit peräävät yhteiskuntasopimuksen lisäksi rakenneuudistuksia

19.08.2015

Suomessa johtavat ekonomistit ovat tänään vaatineet eri medioissa sekä yhteiskuntasopimusta  että uusia rakenneuudistuksia Suomen taloustilanteen korjaamiseksi.

Suomen pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja sanoo, että kustannuskilpailukyvyn parantaminen on välttämätöntä, mutta se ei yksin riitä.

– Tarvitsemme rakenneuudistuksia, tarvitsemme julkisen velan kasvun pysäyttämistä. Nämä ovat niitä toimia, joilla koko kansantalous saadaan paremmalle tolalle, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja toteaa Ylen aamu-tv:n keskustelussa.

Helsingin Sanomissa Yhdysvaltalaisen huippuyliopiston Mit:n taloustieteen professori Bengt Holmström vaatii työmarkkinoille uutta menoa.

– Suomessa ensimmäinen keino parantaa työn tuottavuutta on huolehtia, että työvoima kohdennetaan oikeille aloille. Tutkimusten mukaan työmarkkinoiden uusilla pelisäännöillä voi olla hyvin myönteinen vaikutus talouskasvuun.

Myös naapurista tulee samansuuntaisia neuvoja. Tukholman kauppakorkeakoulun ekonomisti Hans Tson Söderström pitää yhteiskuntasopimuksen tavoitteita välttämättömänä.

– On vaikea nähdä mitään vaihtoehtoa sille, että Suomi kohentaisi kansainvälistä kilpailukykyään alentamalla työvoimakustannuksia. Toisaalta tuottavuutta on vaikea nostaa hitaan kasvun aikana. Palkkojen alentaminen vaikuttaa myös ostovoimaan ja kotimaiseen kulutukseen alentavasti.