Eurooppalainen elinkeinoelämä luottavainen EU:n tulevaisuuteen

23.11.2018

Eurooppalaisen elinkeinoelämän kattojärjestön BusinessEuropen vuosikokouksen agenda oli täynnä ajankohtaisia asioita: brexit, kauppapolitiikka ja erityisesti EU:n ja Yhdysvaltojen suhteet, Italian tilanne, EU:n tuleva energia- ja ilmastopolitiikka, EU:n budjetti, digivero ja maahanmuutto.

Suomesta kokoukseen osallistuivat EK:n puheenjohtaja ja BusinessEuropen varapuheenjohtaja Veli-Matti Mattila ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Kokouksessa tunnelma oli luottavainen sen suhteen, että käsillä oleviin ongelmiin löydetään ratkaisut. EU on osoittanut, että vaikeimmistakin tilanteista selvitään. Tämä vaatii kuitenkin runsaasti työtä ja kompromissien hakemista. Eurooppalainen elinkeinoelämä on valmis työskentelemään EU:n tulevaisuuden eteen. Tämä oli myös pääviesti EU:n tulevaisuutta luotaavassa järjestön EU2030-visiossa, joka hyväksyttiin kokouksessa.

Wienissä pidettyyn kokoukseen sisältyivät tapaamiset sekä Itävallan liittokanslerin Kurzin että presidentin Van der Bellenin kanssa. Myös liittokansleri Kurz oli selvästi toiveikkaampi EU:n suunnan suhteen kuin Itävallan EU-puheenjohtajuuskauden alla.

EK:n seuraava puheenjohtaja Pekka Lundmark aloittaa tammikuussa 2019 myös BusinessEuropen varapuheenjohtajana ja Jyri Häkämies jatkaa BusinessEuropen johtokunnassa. Järjestön seuraava vuosikokous pidetään ensi vuoden kesällä Suomessa, juuri ennen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden alkua.