Hyvää Eurooppa-päivää! Millaista EU:ta sinä haluat rakentaa?

09.05.2019

Eurooppa-päivänä on hyvä katsoa myös pitemmälle tulevaisuuteen ja pohtia Euroopan myönteisiä kehityskulkuja. EK on julkistanut omat teesinsä siitä, millaista EU:ta meidän kannattaa rakentaa seuraavan 20 vuoden aikana. Jatkamme keskustelua somessa: ota sinäkin kantaa, haasta ja kerro, millainen on sinun #OmaEurooppa!

Toukokuun EU-vaaleissa ratkaistaan Euroopan suuntaa seuraaviksi vuosiksi. Se koskettaa jokaista suomalaista. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni on aktiivisesti vaikuttamassa siihen, millaista Eurooppaa haluamme yhdessä rakentaa.

EU:n merkitys kirkastuu, kun asioita katsoo pitemmällä perspektiivillä. Kehityksen huomaa, kun katsoo vaikkapa 20 vuotta taaksepäin: kuinka pitkälle EU on edennyt vuodesta 1999, jolloin Suomi oli ensi kertaa EU-puheenjohtajamaana? Ja mitä kaikkea voisimme saada aikaan seuraavan 20 vuoden aikana, jos Eurooppa puhaltaa yhteen hiileen?

EK kannustaa suomalaisia pohtimaan, millaiselle tulevaisuuden Euroopalle he antavat äänensä. Millainen suomalaisten arki voisi olla kahdenkymmenen vuoden kuluttua, jos teemme EU-yhteistyössä oikeita valintoja? Millaisia ratkaisuja sinä toivot EU:n löytävän esimerkiksi ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä tai työelämän murrosta ja digitalisaatiota koskeviin ongelmiin? Millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat?

EU-vaaleissa kyse on juuri tästä. Tulevaisuus tehdään tänään. Näissä EU-vaaleissa voidaan ottaa askelia kohti vahvempaa Eurooppaa ja parempaa suomalaista arkea  – sekä meille että seuraaville sukupolville.

Tule mukaan rakentamaan #OmaEurooppa!

Meistä #OmaEurooppa voi näyttää vaikka tältä:

1) Eurooppa elää puhtaasta energiasta

  • Puhdas energia ja päästötön liikenne – tulevaisuuden energiapolitiikan puitteet luodaan EU:ssa.
  • Vuonna 2039 Eurooppa voi elää puhtaasta energiasta, jos teemme fiksua politiikkaa nyt.
  • Vuonna 2039 päästötön liikenne voi olla arkipäivää, jos teemme EU:ssa viisaita valintoja nyt. Sähköistäminen ja biopolttoaineet avainasemassa.
  • Vuonna 2039 pääosa muovista on biopohjaista tai kierrätettyä, ja kiertotalous luo kestävää kasvua.

 

2) Sisämarkkinat ovat kotimarkkinat

  • Vuonna 2039 Eurooppa on kiinnostavin maanosa digitalisaatiota, tekoälyä ja robotiikkaa hyödyntäville yrityksille. Se vaatii yhteistyötä ja fiksuja päätöksiä nyt.
  • Vuonna 2039 digitaaliset sisällöt ja palvelut liikkuvat esteittä Euroopassa. Ideoiden kaupallistaminenkin on helpompaa.
  • Vuonna 2039 osaajia valmistuu yhteisissä eurooppalaisissa huippuyliopistoissa, jotka ovat hyötyneet EU:n tutkimus- ja innovaatiorahoituksen kasvusta.

 

3) EU:lla on vahva yhteinen ääni maailmassa

  • Vuonna 2039 EU ajaa kansalaisten ja yritysten asioita kaikkialla maailmassa – markkinoillepääsystä kriisinhallintaan ja konsuliapuun. Se vaatii sitoutumista ja yhteistyötä jo tänään.
  • Vuonna 2039 yrityksen perustaminen nopean talouskasvun Etiopiaan on yhtä helppoa kuin Puolaan, ja tavarat ja palvelut liikkuvat maanosien välillä lähes vapaasti. EU ja Afrikka ratkovat ongelmia yhdessä.
  • Vuonna 2039 EU:lla on yhteinen puolustus ja ulkorajavalvonta. Sen ansiosta on voitu sopia myös yhteisestä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta. Euroopassa on turvallista.

Jatketaan keskustelua somessa: #OmaEurooppa

Tutustu myös EU-vaaliviesteihimme: tiedote 8.5. ja esite.