Hyppää sisältöön
Etusivu / Uutiset / Ilpo Kokkila: Aika nostaa omistajuus päättäjien agendalle

Ilpo Kokkila: Aika nostaa omistajuus päättäjien agendalle

04.04.2018

Päättäjien on syytä ottaa tosissaan kotimaisen omistajuuden edistäminen. Olisi koko Suomen etu, että poliittiset toimijat kykenisivät sopimaan vaalikaudet ylittävästä, pitkän aikavälin strategiasta, sanoo Ilpo Kokkila.

EK:n omistajuusohjelma esittää yhteiskuntaan uudistuksia, jotka kannustaisivat ihmisiä ryhtymään yritysten omistajiksi – niin yrittäjinä kuin osakesäästäjinä. Tavoitteena on saada taloudellinen hyvä kiertämään ja kasvamaan kaikkien eduksi. Haastattelusarjassa haetaan aktiivisten yrittäjä-omistajien kokemuksia ja näkemyksiä aiheesta.

Rakennusyhtiö SRV Oyj:n ja sijoitusyhtiö Pontos Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila oli keskeinen vaikuttaja Kari Jussi Ahon vetämässä työryhmässä, joka laati syyskuussa julkistetun Suomalaisen omistajuuden toimintaohjelman.

Miksi omistajuusohjelma ja sen 18 toimenpide-ehdotusta oli tärkeä koota yksiin kansiin?

– Menestyvät yritykset ovat Suomen hyvinvoinnin perusta. Yritystoiminnalla luodaan verotulot, joilla hyvinvointi kustannetaan, Ilpo Kokkila sanoo.

Asia korostuu etenkin globaalissa ympäristössä. On tärkeää, että meillä on suomalaisia ihmisiä ja omistajia kantamassa vastuuta taloudesta ja päätöksistä. Kainuun tehdas on helppo sulkea Lontoosta käsin, siinä ei tarvitse tunteilla pelata. Mutta jos yrittäjä on itse tehtaan konttorissa, tilanne on toinen.

– Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kansainvälistä omistusta ja sijoittamista tarvittaisi. Mutta kansallistakin etua pitää katsoa. Nämä ovat minusta olennaisia asioita EK:n omistajuusohjelmassa.

Johdonmukaista politiikkaa yli vaalikausien

Kokkilan mielestä politiikan ongelma on suomalaisen päätöksenteon ennakoimattomuus. Se, että päättäjät elävät vaaleista toiseen, eivätkä katso kokonaisuutta pitemmällä tähtäimellä. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeistä aikaa on vaikea ennustaa.

– Meidän kaikkien kannalta olisi tärkeää, että kyettäisiin sopimaan nykyistä pitemmän aikavälin toimenpiteistä omistajuuden edistämiseksi. Tavallisten kansalaisten ja yritysten ei pitäisi joutua pelkäämään esimerkiksi verotuksessa, työelämän säädöksissä ja sosiaaliturvassa muutoksia ja käänteitä, jotka voivat viedä pohjan pois jo tehdyiltä suunnitelmilta.

Yritystoimintaa ja investointeja on kyettävä suunnittelemaan pitkäjänteisesti. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä isommasta investoinnista on kyse. Yhtä lailla sama koskee ihmisten palkkaamista pohtivia yrityksiä.

– Monessa kilpailijamaassa poliittinen koneisto kykenee yhteistyöhön, katsotaan vaikka Saksaa, Ruotsia tai Tanskaa. Niillä meneekin meitä paremmin.

Viimeinen hetki muuttaa rakenteita

Jos joku asia on Suomessa hyvin hoidettu, niin toimiva eläkejärjestelmämme. Se on Kokkilan mukaan menestystarina verrattuna useimpiin muihin EU-maihin.

Suurimpana uhkakuvana Kokkila näkee liian kalliiksi tulevan yhteiskuntamme. Toimintaa on tehostettava, jotta kykenisimme tulevaisuudessa tuottamaan tarvittavia palveluja.

– Vähäosaisista on pidettävä huolta, tietenkin. Sekään ei onnistu, jos työmarkkinat eivät muutu nykyistä joustavammiksi esimerkiksi paikallisen sopimisen kautta. Ei Helsingissä voida tietää, mitkä ovat saarijärveläisen konepajan tarpeet. Kyllä he sen tietävät itse parhaiten, työnantaja ja työntekijät yhdessä.

Lisää joustavuutta tarvitaan myös yhteiskunnan koneistossa. Sielläkin on tehtävä samalla tavoin muutoksia ja hyväksyttävä tehostamisen tarve.

– Muutokset ja omista eduista luopuminen ovat tietysti vaikeita asioita. Mutta jos meidän sukupolvemme ei kykene muuttamaan rakenteita, ongelmat vain kasvavat. Tulevien sukupolvien on siinä tapauksessa tehtävä moninkertaisesti vaikeampia ratkaisuja. Nyt selvittäisiin kuitenkin kohtuullisella tuskalla, Ilpo Kokkila sanoo.

 

Kolme tärppiä Ilpo Kokkilasta

Mitä harrastat? Pelaan tennistä ja harrastan muuta liikuntaa muutaman kerran viikossa, lisäksi metsästän. Riistan saaminen ei ole se ainoa juttu, vaan jokainen metsästystapahtuma kokonaisuutena. Ne kiehtovat ihmiset, joiden kanssa liikutaan metsällä ja luonnossa.

Mitä sinusta ei tiedetä? Aivan lähipiiriä lukuun ottamatta ihmiset luovat käsityksen toisistaan vajavaisin tiedoin. Useimmiten ihmiset ovat toisenlaisia kuin julkisuudenkin kautta voisi kuvitella. Sen olen huomannut, että moni meistä leikkii kovaa luuta. Pienellä raaputuksella sisältä löytyy kuitenkin useimmiten aika tavallinen pieni ihminen. Minäkin olen kotona tossun alla! 

Elämänohje uudelle yrittäjälle? Ole sitkeä ja usko itseesi. Yrittämisen suurin palkinto ja riemu on siinä, että saa tehdä omia valintoja ja on niistä myös itse vastuussa. Ja onnistuessaan siitä saa monella tavalla palkinnon.

 

 

Haku