Japanin ja EU:n vapaakauppa iso mahdollisuus energia-alalle ja cleantechille

08.04.2013

Vapaakauppasopimuksen syntyminen olisi ainutlaatuinen tilaisuus tasoittaa suomalaisyritysten tietä Japanin markkinoille. Neuvotteluissa pureudutaan myös pk-yrityksiä haittaaviin kaupanesteisiin.

EU ja Japani ovat vihdoin astuneet neuvottelupöytään sopiakseen kahdenvälisestä vapaakauppasopimuksesta. Ottaen huomioon Japanin markkinoiden suuren koon ja maan keskeisen aseman Aasiassa, päätös oli erittäin tervetullut.

Houkuttelevia markkinoita löytyy niin teknologian kuin vihreän taloudenkin alueilta, sanoo EK:n kauppapoliittinen asiantuntija Saila Turtiainen:

– Fukushiman ydinturman jälkeen Japanin energiapolitiikassa on tapahtunut suunnanmuutos uusiutuvan energian suuntaan.  Myös cleantech sekä vety- ja nanoteknologiat ovatkin hyviä esimerkkejä aloista, joilla suomalaisyrityksillä on loistavat mahdollisuudet lisätä kauppaa Japanin kanssa.

Vapaakauppaneuvottelut antavat mahdollisuuden puuttua yritysten kohtaamiin kaupanesteisiin ja helpottaa suomalaisyritysten markkinoillepääsyä ja Japanin markkinoilla toimimista.

Perinteisesti Japanin sääntely-ympäristö on ollut varsin haastava erityisesti pk-yritysten näkökulmasta, Turtiainen muistuttaa. Tullien alentamisen lisäksi Japanin kanssa neuvotellaankin myös muista yritysten kohtaamista kaupanesteistä: sopimuksen piirissä ovat mm. investoinnit, julkiset hankinnat, teollis- ja tekijänoikeudet, kilpailukysymykset, kestävä kehitys sekä sääntelyn läpinäkyvyys.

Turtiaisen mukaan niin EU-tahot kuin kansalliset toimijat järjestävät lähikuukausina kuulemisia ja kyselyitä, joilla haetaan sidosryhmien evästyksiä neuvottelupöytään:

– On tärkeää, että suomalaisyritykset tuovat aktiivisesti esiin omia intressejään heti neuvotteluiden alusta lähtien. Vapaakauppasopimus on ainutlaatuinen tilaisuus helpottaa suomalaisyritysten toimintaa Japanissa.

Ensimmäinen neuvottelukierros järjestetään huhtikuussa. Kokonaisuudessa prosessi tulee viemään useamman vuoden.

Lisätiedot:
Asiantuntija Saila Turtiainen
puh. 09 4202 2226
etunimi.sukunimi@ek.fi